Loading
GSS Media

Vesti

Damir Džumhur i Larisa Cerić najbolji sportisti BiH u 2017. godini

Teniser Damir Džumhur i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2017. godinu. Svečana manifestacija proglašenja najboljih u organizaciji Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH održana je večeras u Sarajevu.

 

 

Džumhur je u 2017. godini otišao korak dalje i historijskim rezultatima za bh. tenis i bh. sport uopće došao do titule najboljeg sportiste BiH. U godini na izmaku osvojio je dva ATP naslova iz serije 250 i to u Sankt Peterburgu i Moskvi te sezonu završio na sjajnom 30. mjestu ATP rang-liste. U konkurenciji su osim Džumhura bili nogometaš Edin Džeko i košarkaš Džanan Musa.

Članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva Larisa Cerić i u ovoj godini je ostvarila nekoliko velikih dostignuća. Osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Varšavi te postala viceprvakinja svijeta na Svjetskom prvenstvu u open kategoriji. Među tri najbolje našle su se još Aleksandra Samardžić (džudo) i Lejla Tanović (biciklizam).

Ove odluke jednoglasno je donio stručni žiri kojim je predsjedavala proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović, a dodijeljene su nagrade u još deset kategorija. Epitet najbolje ekipe ponio je Košarkaški klub Igokea. Nagrada za najboljeg trenera je otišla u ruke Branislava Crnogorca, selektora džudo reprezentacije BiH. Nagrade za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu pripale su reprezentativki BiH u taekwondou Katarini Krajišnik i karatisti Munibu Dedoviću. Nagrada za razvoj sporta pripala je Univerzitetskom sportskom društvu Bosna koje ove godine slavi veliki jubilej – 70 godina postojanja.
Stručni žiri je nagradu za fair-play dodijelio nogometnom treneru Slavenu Musi. Nagrade za životno djelo dodijeljene su Raziji Mujanović, najboljoj bh. košarkašici svih vremena, koja je od ove godine članica “Kuće slavnih”, Mihailu Vukoviću koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju i ugledu ženske košarke u evropskim okvirima te Milanku Mučibabiću, višestrukom prvaku i čovjeku koji je cijeli život uz džudo.

Titulu najtrofejnije bh. ekipe već godinama zasluženo nosi reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, kojoj je pripala nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide. Nagrada za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala je Igoru Ignjatoviću, kapitenu Košarkaškog kluba invalida Vrbas.

Srca čitalaca Nezavisnih novina i posjetilaca portala nezavisne.com ove godine osvojio je bh. kajakaš Darko Savić.

Izbor najboljeg sportiste za 2017. godinu održan je pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH na čelu s predsjedavajućim Draganom Čovićem, uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH i podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

Izvor: KLIX.ba

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: