Loading
GSS Media

Vesti

Horowitz: Korupcija je lopov koji krade od građana BiH

Korupcija je lopov koji krade od građana Bosne i Hercegovine sve ono u čemu treba da uživaju, poručio je zamjenik šefa Misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Paul Horowitz na otvaranju informativnog štanda u okviru kampanje ”Borba protiv korupcije”.

 

 

Otvaranjem štanda u Sarajevu počela je Sedmica obilježavanja borbe protiv korupcije u BiH, u čijem fokusu će biti podizanje svijesti o važnosti borbe protiv korupcije. Horowitz je novinarima kazao da korupcija utječe na život svakog čovjeka u BiH te da je prisutna svuda.

“Samo zajedno možemo raditi na rješavanju ovog problema. Informiranje građana kako da prijave korupciju je jedan od koraka u rješavanju ovog problema”, istakao je Horowitz.

Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludin Halilović je istakao da današnja kampanja predstvalja nastavak aktivnosti u borbi protiv korupcije. Podsjetio je da je MUPKS-a, da bi povećao stepen borbe protiv korupcije, aktivirao aplikaciju za online prijavu korupcije.

“Na taj način građani mogu prijaviti korupciju anonimno, a svakako ostaje i naš broj 122 koji je otvoren za prijave”, naveo je Halilović.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u protekle dvije godine podiglo je ukupno 41 optužnicu u vezi s predmetima koji se dovode u vezu s koruptivnim radnjama. Šef Odjela za privredni kriminalitet i korupciju Tužilaštva KS-a Sanin Bogunić je istakao da je ove godine podignuta 21 optužnica protiv 97 osoba u vezi s tim krivičnim djelom.

“Predmetima tih optužnica su obuhvaćeni javni zvaničnici, bivši ili sadašnji tužioci, advokati, sudije, profesori, bivši ministri, načelnici općina, a sve te optužnice su potvrđene”, kazao je Bogunić, navodeći da je za manje od dvije godine urađeno mnogo na borbi protiv korupcije.

Kampanju “Borba protiv korupcije” pokrenuli su Uprava policije MUPKS-a i Tužilaštvo KS-a u saradnji s Međunarodnim programom pomoći u kriminalističkoj obuci (ICTAP) i Uredom za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Vlade SAD-a (INL).

 

Izvor: Vijesti.ba

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: