Loading
GSS Media

Vesti

Razoran zemljotres u Iranu i Iraku, više od 330 mrtvih, 2.800 povređenih

Najmanje 335 osoba je poginulo, a oko 2.800 je povređeno u snažnom zemljotresu na iransko-iračkoj granici. Veliki broj kuća i zgrada je oštećen ili uništen, kao i bolnice, pa povređeni moraju da putuju u susedne gradove. Gradovi bez električne energije. Zabeleženo više od 50 naknadnih potresa. Mediji različito izveštavaju o tome koje je jačine bio zemljotres: Od toga da je bio 6,5 jedinica Rihtera, pa do 7,5.

 

 

Prema podacima iranske Nacionalne organizacije za upravljanje nesrećama, u Iranu je poginulo najmanje 328 osoba, a više od 2.500 je povređeno. Iranski zvaničnici navode da bi broj poginulih mogao da bude veći jer spasilačke ekipe još nisu stigle u udaljena područja. Zemljotres se osetio u nekoliko iranskih provicija, a najteže je pogodio Kermanšah, gde je proglašena trodnevna žalost. U Kermanšahu su poginule najamanje 142 osobe, a najveća bolnica je veoma oštećena tako da povređeni ne mogu u njoj da dobiju lekarsku pomoć. Zemljotres se osetio i u Iraku, gde je najmanje sedam osoba poginulo u regionu Kurdistana, izjavio je kurdski ministar zdravlja.

Irački zdravstveni i lokalni zvaničnici navode da je 321 osoba povređena u oblasti Kurdistana, a najviše je pogođen grad Darbandikan. Prema rečima kurdskog ministra zdravlja Hame Rašeda, situacija u tom gradu je kritična, najveća bolnica je oštećena i nema električnu energiju, pa se povređeni odvoze u susedni grad, a veći broj zgrada i kuća je oštećen. Iranska televizija navodi da se potres osetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje. Mediji različito izveštavaju o tome koje je jačine bio zemljotres – Rojters navodi 7,2 jedinice Rihtera. Tas, pozivajući se na evropski Sredozemni seizmološki centar 7,4 a neki idu i do 7,5 jedinica Rihterove skale. S druge strane, zvaničnik iračke meteorološke službe navodi da je potres bio jačine 6,5 jedinica i da je pogođen veći deo zemlje, uključujući i Bagdad.

Prema američkoj geološkoj službi, epicentar zemljotresa registrovan je jugozapadno od grada Halabdže, duž iračko-iranske granice. AP prenosi da su pogođene i iranske provincije na severozapadu, zapadu i u centralnim oblastima zemlje. Nekoliko iranskih i iračkih gradova je bez električne struje, a iz straha od naknadnih potresa na hiljade ljudi u obe zemlje izašlo je na ulice. Iranski seizmološki centar registrovao je više od 50 naknadnih potresa, a očekuje se da će ih biti još. Tas navodi da je epicentar zemljotresa bio na 10 kilometara dubine, kao i da se potres osetio i u Kuvajtu. Zemljotres se osetio i u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, kao i u mnogim delovima Izraela.

 

Izvor: RTS.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: