Loading
GSS Media

Vesti

Preporuka za građane BiH: Ne putujte u ove zemlje!

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine na svojoj internet ima sekciju s upozorenjima za putovanja državljanima BiH. Na listi su uglavnom države u kojima traju ratni sukobi i u kojima je bezbjednosna situacija nepovoljna.

 

 

UPOZORENJE ZA PUTOVANJA U JEMEN

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji.
Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te  pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija). Ova činjenica značajno utječe na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške bh. građanima u vandrednim situacijama, te s toga molimo sve bh.građane koji namjeravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljnio shvate.

UPOZORENJE ZA PUTOVANJA – LIBIJA

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Libiju zbog značajnog  pogoršanja sigurnosne situacije  i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji.
Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već dešavali ili se dešavaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji sa rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Kontakt Ambasade Bosne i Hercegovine u Tripoliju

Tel: 00 218 91 880 1736 (dostupan od 0-24h)

Kontakt Ministarstva vanjskih poslova BiH:

Tel: 033 281 234

Fax: 033 227 156

UPOZORENJE ZA PUTOVANJE – IRAK

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorava državljane BiH da ne putuju u Irak zbog lose sigurnosne situacije. MVP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi. Potrebno je da se državljani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja. Bosanskohercegovački državljani u Republici Irak kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti tako što će se obratiti Ambasadi BiH u Ammanu (Hašemitska Kraljevina Jordan), koja nerezidentno pokriva Republiku Irak na broj telefona: +962 6 58 56 921, a članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Republici Irak mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Ammanu ili centar komunikacija u MVP BiH u Sarajevu na broj telefona +387 33 281 234.
UPOZORENJE ZA PUTOVANJA – UKRAJINA

Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu Potrebno je da se građani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Bosanskohercegovački građani u Ukrajini, kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti u ambasadama Republike Hrvatske i Republike Srbije, te kontaktirati počasnog konzula naše zemlje u Ukrajini Andrija Vasiljkovskog na adresi Anri Barbjusa 49, 03150 Kijev.

Rodbina i prijatelji bh. državljana koji se nalaze u Ukrajini, ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama o potrebi pružanja pomoći njihovim rođacima i prijateljima, mogu se obratiti Ministarstvu inostranih poslova BiH na kontakt telefone 033/281-234, 033/281-191 i 033/281-189.

UPOZORENJE ZA PUTOVANJE – SIRIJA

Preporučuje se da zbog složenih sigurnosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine ne putuju u AR Siriju, do daljnjeg.

 

Izvor: BUKA.com

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: