Loading
GSS Media

Vesti

Njemačka od iduće godine u službene dokumente uvodi treći spol

Ustavni sud Njemačke donio je odluku prema kojoj se na službenim dokumentima, osim muškog i ženskog, mora naći i treći spol koji će se voditi pod terminom interseksualna osoba

 

 

Kako piše britanski The Independent, ova promjena se uvodi na rodnim listovima od iduće godine, a sudska odluka je donesena nakon što je interseksualna osoba, koja prema analizi kromosoma nije ni muškarac ni žena, podnijela zahtjev tražeći da svoj spol registrira kao ‘inter’. No njemačke vlasti su odbile zahtjev jer prema građanskom zakonu postoje oznake za muški i ženski spol te prazno polje. U odluci Ustavnog suda navodi se kako je dodjeljivanje spola od velike važnosti za identitet osobe, kako za njezino samopouzdanje, tako i za percepciju drugih.

Suci koji su donijeli odluku kazali su kako je neopravdano tjerati ljude koji nisu ni muškarci ni žene da ostave prazno polje. Interseksualna osoba je osoba čiji se spol razvija izvan tipičnog razvoja spola kao izričito muškog ili ženskog. Interseksualnost uključuje atipičan razvoj unutar kromosoma, spolnih žlijezda, hormona i spolnih organa, a interseksualna osoba može imati kromosome XX, ali i XY.

 

Izvor: TPORTAL.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: