Loading
GSS Media

Vesti

Rusi predstavili borbeno-taktički komplet po uzoru na ‘Zvjezdane ratove’

U ruskom Nacionalnom sveučilištu za znanost i tehnologiju ovih je dana predstavljen futuristički borbeno-taktički komplet opreme ruskog vojnika budućnosti Ratnik-3, koji svojih izgledom i mogućnostima uvelike podsjeća na opremu iz serijala filmova ‘Zvjezdanih ratova’

 

Kako piše Russia Beyond the Headlines, radi se o konceptu vojnika budućnosti čija će oprema u potpunosti biti modularna te će se moći prilagođavati ovisno o specifičnosti borbene zadaće.

Iako ruski inovatori kriju sve detalje vezane za opremu vojnika budućnosti, zasad je poznato kako borbeni komplet čini balistička kaciga s elektroničkim sustavom nišanjenja na viziru, što uvelike podsjeća na kacige pilota lovačkih zrakoplova. Ta LCD tehnologija omogućuje obradu i prijenos podataka svih potrebnih informacija vezanih za neposrednu borbu, čime klasična radio-veza nepovratno odlazi u prošlost. Kaciga je predviđena za nošenje u najekstremnijim uvjetima, a ima mogućnost zadržavanja stabilnih mikroklimatskih uvjeta.

Borbeni komplet ima ugrađeno integriranu senzoriku koja prati fizičko stanje vojnika, dok visokosofisticirana komunikacijska oprema prenosi precizne koordinate svakog vojnika na terenu, čime se znatno ubrzava sposobnost hitne pružanje medicinske pomoći vojnicima, kao i njihovo izvlačenje iz borbe.

 

Russia Just Unveiled ‘Star Wars’ Combat Suit

Russia Just Unveiled ‘Star Wars’ Combat Suit Russia showed off its new “Star Wars-like” combat suit on Thursday at a science and technology university in Moscow.

 

 

Vizir na kacigi opremljen je i laserskim pokazivačem što radikalno povećava preciznost paljbe, a istovremeno omogućuje i neposredno navođenje topništva i zračne podrške  na odabrane ciljeve.

Pored toga, sustav Ratnik-3 može se pohvaliti visokootpornim tzv. egzokosturom, što je najnovija tehnologija koja vojnicima povećava ukupnu fizičku sposobnost, izdržljivost i fleksibilnost.

Tu je i posebno ojačana balistička zaštita koja se temelji na kompozitnim materijalima, točnije kombinaciji keramike i visokomolekularnog polietilena male mase, što vojniku daje osjećaj optimalnog opterećenja.

Očekivano, znanstvenici su ugradili i sustav napredne kamuflaže koja jamči visoku razinu termooptičke nevidljivosti. Radi se, naime, o nanotehnološkim inovacijama koje materijalima osiguravaju visoki stupanj apsorbcije i rasijavanja radiovalova.

Tu je i termovizija te pribor za noćno promatranje, kao i čitav niz dodatne modularne opreme. Prema najavama, futuristički komplet trebao bi ući u sastav vojske nakon 2020. godine.

 

Izvor: TPORTAL.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: