Loading
GSS Media

Vesti

Prosečna penzija veća 1.200 dinara

Koliko će kome porasti zarade od Nove godine? Vučić: Teško mi padaju neistiniti komentari o rastu plata i penzija. Sva povećanja primanja odobrava MMF

 

 

OD 1. januara 2018. godine iznos u koverti učitelja biće veći za 11 odsto nego pre smanjenja, lekari i medicinske sestre imaće veće plate za 10 odsto, radnici u socijalnoj sferi za devet, odnosno 10 procenata, kao i vojnici, policajci i poreznici, rekao je juče predsednik Aleksandar Vučić.

Tako će lekar specijalista umesto prosečnih 70.000 dinara primiti oko 7.000 više, medicinska sestra gotovo 3.500 više, koverta vaspitača biće “deblja” za blizu 4.000, “tetkice” u školi za 2.500, dok će prosečni penzionerski ček biti povećan za 1.200 dinara.

Predsedniku Vučiću, posebno teško pada, kako je rekao, to što se ne govori istina u vezi sa povećanjem penzija i plata, kao ni u vezi sa opremanjem Vojske Srbije. On je istakao da će, od svih, jedino manje povećanje imati zaposleni u njegovom kabinetu, Vladi i Skupštini.

– I opet ne valja – primetio je predsednik, zapitavši u kojoj se to zemlji povećavaju plate za 10 odsto. – U Nemačkoj povećanja iznose dva odsto. Tačno je da oni imaju veće plate, ali oni su radili i zaradili.

Predsednik je konstatovao i da je neki, kako je rekao, stručnjak, rekao da je odluka o povećanju plata i penzija politički motivisana. Ocenio je to kao nonsens, jer ta povećanja odobrava MMF, a Srbija je za tri godine prošla sve revizije.

– Mi sada radimo i zarađujemo, a moraćemo da radimo i zarađujemo mnogo više – rekao je Vučić, i dodao da je slično i kada je reč o Vojsci Srbije, gde sada imamo naoružanje, ali opet, kako kaže, ne valja.

Saša Ranđelović, docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kaže, za “Novosti”, da je povećanje penzija u 2018. toliko da se učešće rashoda na penzije u BDP-u ne poveća.

– To znači da realno, polazeći od projektovane stope privrednog rasta i očekivane inflacije, rast penzija u sledećoj godini može da bude oko pet odsto – kaže naš sagovornik. – Brži rast penzija bi doveo do osetnijeg smanjenja prostora za dodatna ulaganja u infrastrukturu, što je naročito bitno iz perspektive podsticanja privrednog rasta.

Predlozi da se fiskalni prostor iskoristi tako da se penzije delimično povećaju linearno, a da se jedan deo povećanja primanja ostvari kroz delimično ukidanje umanjenja uvedenog 2014. godine, koji su se čuli pre zvaničnog stava Vlade, mogu se oceniti kao opravdani, pre svega u kontekstu potrebe da se na taj način u narednih nekoliko godina omogući potpuno ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija.

Mihajlo Radović iz Udruženja sindikata penzionera smatra da je tvrdnja da će povećanje od pet odsto vratiti penzije na nivo pre umanjenja u stvari zamena teza, kao i da oni ne odustaju od suda u Strazburu ukoliko odluka Ustavnog suda o smanjenju penzija, pre tri godine, bude negativna.

– Realno, penzije su pale i za više od 17 odsto u poslednje tri godine – rekao je Radović. – Kad imamo u vidu povećanje cena, komunalije, potrošačku korpu, vidimo gde se nalazimo i kolika je u stvari naša kupovna moć.

 

Izvor: NOVOSTI.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: