Loading
GSS Media

Vesti

Tri američka naučnika dobila Nobelovu nagradu za otkriće gravitacionih talasa

Tri američka naučnika dobila su Nobelovu nagradu za fiziku za otkriće gravitacionih talasa, nabora u prostoru i vremenu, koje je još prije jednog stoljeća predvidio Albert Einstein. Raineru Weissu je dodijeljena jedna polovina od 1.093.376 dolara, dok će Kip Thorne i Barry Barish podijeliti drugu polovinu ovog iznosa. 

 

Sva tri naučnika su imala vodeću ulogu u osnivanju i radu gravitaciono-talasnog opservatorija koji je napravio prvo historijsko posmatranje gravitacionih talasa u septembru 2015. godine.

Weiss je profesor emeritus na Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT) u SAD-u, dao je veliki doprinos izgradnji ovog opservatorija.

Kip Thorne je profesor teorijske fizike na Kalifornijskom institutu za tehnologiju i napravio je ključna predviđanja o tome kako bi detektovanje gravitacionog talasa izgledalo i kako da identifikuju taj signal, a Barry Barish koji je uveliko doprinio eksperimentalnim istraživanjima bivši je fizičar čestica na istom institutu.

“Na ovo otkriće više gledam kao na rad u kojem je učestvovalo 1.000 osoba. I mrzim što moram da vam kažem, ali to je kao da 40 godina ljudi razmišljaju o ovom problemu, nastojeći otkriti talase… i polako, ali sigurno to uradite uz pomoć tehnologije”, rekao je Weiss.

Otkrivanje gravitacionih talasa koje se desilo 2016. godine, označilo je vrhunac stogodišnjih nagađanja, kao i 25 godina razvijanja instrumenata, toliko osjetljivih da mogu otkriti i najmanje talasne distorzije.

Gravitacioni talasi su nabori u prostoru i vremenu koji nastaju djelovanjem izuzetno masivnih objekata kao što su sudari crnih rupa.

 

Izvor: KLIX.ba

 

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: