Loading
GSS Media

Vesti

U AKCIJI KODNOG NAZIVA ‘DARDANELI’, UHAPŠENO VIŠE OSOBA ZBOG KRIJUMČARENJA LJUDI

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih djelatnika Granične policije BiH, zajedno sa policijskim djelatnicima iz MUP-a Unsko-sanskog kantona, koji pružaju potporu na terenu, provode aktivnosti u okviru akcije kodnog naziva „Dardaneli“.

 

 

Slobode je lišeno više osumnjičenih osoba a vrše se pretresi na više lokacija, na području Unsko-sanskog kantona, prenosi Fena.

Akcija je usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organizirana kriminalna skupina, vršile krijumčarenje iz BiH na područje Republike Hrvatske, većeg broja državljana Turske, kao i osoba iz zemalja Bliskog istoka i Sirije, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Za krijumčarenje su ilegalnim migrantima naplaćivali velike iznose novca, najčešće od nekoliko stotina eura, a prema prikupljenim dokazima, za period od oko 2-3 mjeseca, prokrijumčareno je oko 300 osoba.

Ta akcija odlučan je korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH i regionu protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata iz stranih zemalja, preko područja Zapadnog Balkana.

Navedena međunarodna akcija detaljno je pripremana na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a Republike Hrvatske i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinirane i sa organizacijom SELEC za policijsku razmjenu i suradnju zemalja regiona a upoznata je i Međunarodna agencija za migracije IOM.

Osobe lišene slobode bit će predate postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u skladu sa zakonom.

 

Izvor: Hayat.ba

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: