Loading
GSS Media

Vesti

Nevrijeme paraliziralo Zadar, poplavljeno čak i groblje! Stižu predsjednica i premijer

Snažno grmljavinsko nevrijeme pogodilo je Zadar upravo kada su se učenici spremali u školu. Velik dio grada potopljen je oborinskim vodama koje nije mogla ‘popiti’ kanalizacijska mreža. Nastali su veliki problemi i u gradskom prometu, a najgore je, čini se, kako izvještavaju lokalni mediji, na Relji. Iz Meteorološke postaje Zadar izvijestili su da je od 8 do 10 ujutro u tom gradu palo oko 190 litara kiše po metru četvornom, što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padalina od 98 litara

 

 

Nevrijeme je pogodilo Zadar nešto prije osam sati ujutro, piše 24 sata, nakon pola sata još je pojačalo, udari munje su postali učestaliji, a vjetar zapuhao jače.

‘Svaki put ista priča. Čim padne kiša, dođe do poplave jer su odvodi loši’, požalili su se Zadrani.

Cijeli je grad u prometnoj blokadi, javlja Zadarski.hr, a na Relji je stanje katastrofalno. Iz šoping centra Supernova, koji je zatvoren, dolaze apokaliptične slike, a radio Antena Zadar javlja kako je garaža ovog centra potpuno pod vodom.

‘Krenuo sam u kupovinu, ali je nestalo struje pa sam se pošao vratiti zaobilaznicom. Bujica mi je nosila automobil lijevo, desno, a onda je stao. Ugasio se, vjerojatno je povukao vodu. Tu sam već sat vremena, ne znam koga da zovem’, požalio se Mirko Šotićek (72), povratnik iz Njemačke, za 24 sata.

Obilna kiša u Zadru poplavila je u ponedjeljak ujutro kuće i podrume. Zadarski Županijski centar 112 zatrpan je pozivima građana, a iz Meteorološke postaje Zadar izvijestili su da je od 8 do 10 ujutro u tom gradu palo oko 190 litara kiše po metru četvornom, što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padalina od 98 litara, javlja Hina.

 

 

 

Iz Županijskog centra 112 kratko su izvijestili da su zatrpani pozivima građana te da imaju velik broj intervencija zbog obilne kiše.

Zbog jakog nevremena neke su škole otkazale nastavu, a dijelovi grada su bez struje. Poplavljene su ceste i podrumi.

Lokalni mediji javljaju da su poplavljeni dijelovi zadarske bolnice, prokišnjava sportska dvorana Krešimira Ćosića i neki poslovni prostori.

Poplavljena zadarska bolnica, otkazuju se operacije

Kaos je i u bolnici. Poplavljene su operacijske sale kirurgije zadarske bolnice, otkazuju se operacije, a pacijenti koji nisu u hitnom stanju otpuštaju se kućama, piše portal 057. Poplavljen je i odjel intenzivne njege.

Vatrogasci i službenici odvodnje imaju pune ruke posla. Ne rade svi semafori na zadarskim prometnicama.

Mobilne mreže imaju ispade i povremene prekide u radu baznih stanica.

Nevrijeme koje je jučer zahvatilo Istru u ponedjeljak se proširilo na zadarsko područje. Uzrok tolikim oborinama je velik oblak cumulonimbus, koji se ‘zalijepio’ za Velebit, a budući da nema vjetra, oblak je statičan, pun je vlage i iz njega lijeva kiša. Trenutačno je taj oblak kao mala nuklearna elektrana, rekao je za Hinu voditelj Meteorološke postaje DHMZ-a u Zadru Anđelko Vidović.

Dodao je da će takvo vrijeme na zadarskom području potrajati do kasnog poslijepodneva.

Vidović je izvijestio da je u Zadru najviše kiše palo 10. rujna 1986. i to 352 litre po metru četvornom.

Otkazana nastava u školama, roditelji se mole da dođu po svoju djecu

U OŠ Petra Preradovića u Zadru nastava je otkazana jer su poplavljene i neke učionice. Nastave nema ni za gimnazijalce iz Gimnazije Vladimir Nazor, a primjer je slijedila i Osnovna škola Stanovi. Roditelje koji su djecu ostavili u školi, piše portal 057, moli se da dođu po njih.

Obilna kiša praćena grmljavinom još od nedjelje uvečer pada i na području Istre, a najkritičnija situacija je na području Poreča, Rovinja i Labina, javlja Hina. Tamo su Županijski centri 112 zaprimili brojne dojave o srušenim stablima i većim količinama vode na kolniku. Tijekom noći na ponedjeljak zaprimljeno je i 20-ak dojava o poplavljenim stanovima, poslovnim prostorima i podrumima.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac izjavio je za Hinu da je, neovisno o velikoj količini padalina, situacija pod kontrolom, a od nedjelje poslijepodne do ponedjeljka ujutro bilo je 30-ak intervencija, uglavnom na ispumpavanju vode iz poplavljenih stanova i podruma na području Poreča.

Nevrijeme je najviše zahvatilo središnji dio Istre, Pazin, Poreč i Rovinj te područje Pule, Umaga, Buzeta i Labina.

Osim vatrogasaca, na teren su izlazili djelatnici Istarskih cesta, HEP-a te Cesta d.o.o. i ostalih komunalnih poduzeća koji su pomagali građanima u ispumpavanju prostora i otklanjanju srušenih stabala.

Nabujala rijeka Raša odnijela je tijekom nedjelje i privremeni most kod Potpićna, koji je izgrađen da bi se mogao odvijati promet dok traje obnova mosta na cesti Potpićan – Tupljak, a tijekom nedjelje na tom je području bilo i povremenih, ali kratkotrajnih ispada u opskrbi električnom energijom.

Prema prognozi Istrameta, tijekom cijelog dana u Istri će prevladavati pretežno oblačno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove praćene grmljavinom.

Padalo je i u drugim krajevima Hrvatske, pa je tako pljusak u središnjoj Hrvatskoj ‘oprao’ Zagreb i Sisak.

 

Izvor: Tportal.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: