Loading
GSS Media

Vesti

Sezona mržnje i rasizma u SAD: Zašto Kju Kluks Klan maršira Virdžinijom

Demonstracije u Šarlotsvilu možda definitivno jesu najvidljivija manifestacija evolucije američke ekstremne desnice, koalicije starih i novih suprematističkih grupa povezanih preko društvenih mreža i ohrabrenih pobedom Donalda Trampa

 

 

Ovaj vikend za Šarlotsvil – čitavu saveznu državu Virdžiniju, tačnije – obeležen je smrću i uličnim divljanjem. Bilans – troje poginulih i 35 povređenih. Nakon nasilnih demonstracija desničara, beli nacionalistički supremacisti odneli su (Pirovu) pobedu.

“Ovo je velika moralna pobeda u smislu demonstracije sile”, rekao je Ričard Spenser, desničar koji je govorio na subotnjem mitingu “Ujedinimo desnicu desnice” među kojima su bile i pristalice Kju Kluks Klana i simpatizeri neo-nacista.

Njegova izjava, piše Njujork tajms, tipična je za čoveka čija retorika u nacionalnoj debati obiluje nacističkim govorom i aksiomatizovanjem činjenice da Amerika pripada belcima.

Demonstracije u Šarlotsvilu možda definitivno jesu najvidljivija manifstacija evolucije američke ekstremne desnice, koalicije starih i novih suprematističkih grupa povezanih preko društvenih mreža i ohrabrenih pobedom Donalda Trampa.

Kako su ranije naveli analitičari, posle pobede Donalda Trampa i uspona ekstremističkog pokreta “alt-right” (alternativna desnica), novom usponu se nada i Kju Kluks Klan.

KKK, svi već znaju, zagovara superiornost bele rase, antisemitizam, rasizam, antikomunizam, antikatolicizam, homofobiju i nativizam. Radi ugnjetavanja američkih crnaca i drugih društvenih ili etničkih grupa, taj pokret je nekada koristio i terorističke metode, zastrašivanje i nasilje.

Sve je počelo pošto su učesnici mitinga “Ujedinimo desnicu” želeli da se usprotive planovima lokalnih vlasti da iz parka u centru grada uklone statuu generala Roberta Lija, komandanta snaga Konfederacija u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva. Amerikanci su gledali kako ekstremisti mariširaju ulicama uzvikujući antisemitističke poruke i otvoreno se dičeći simbolima nacističke Nemačke i secesionističkog Juga.

Ubrzo je organizovan i kontramiting. Desnica je odmah uzvratila drugom rundom – na internetu je juče objavljen snimak na kojem se vidi kako automobil uleće u grupu ljudi koji su podigli glas protiv rasističkih nemira.

Američki federalni biro (FBI) i savezni tužioci odmah su pokrenuli istragu o mogućem kršenju ljudskih prava tokom subotnjih nereda.

Nakon što su članovi republikanske stranke okrivili predsednika Donalda Trampa zbog navodnog odbijanja da kritikuje ekstremno desničarske grupacije koje propagiraju mržnju. Tramp se našao na udaru kritika, čak i njegovih republikanaca, jer je za nasilje okrivio mržnju i netrpeljivost “brojnih strana”, a nije jasno osudio bele ekstremističke grupe sa skupa. Jedan od republikanskih senatora, Orin Hač, brzo je reagovao. “Ovo zlo moramo nazvati imenom. Moj brat nije dao svoj život boreći se protiv Hitlera da bi danas te ideje prolazile tek tako”, rekao je on.

Međutim, Bela kuća ponovo “vadi fleke” predsednika Trampa. “Predsednik (Tramp) je u jučerašnjoj izjavi naglasio da osuđuje sve oblike nasilja, netrpeljvosti i mržnje. Naravno da to uključuje bele rasiste, Kju-kluks-klan, neonaciste i sve ekstremističke grupe”, navela je Bela kuća, a preneo Frans pres.

Američki gradić Šarlotsvil u Virdžiniji se još oporavlja od krvavih nereda koji su ga zahvatili u subotu. Međutim, demokratski guverner Virdžinije Teri Mekaulif nije se nimalo ustručavao pri prozivanju desnih ekstremista.

Snimak njegove konferencije za novinare od subote u međuvremenu je postala viralan; samo na stranici “NowThis Politics” podeljen je više od 74.000 puta, a pregledan više od 2,1 milion puta.

“Imam poruku za sve bele naciste koji su došli u Šarlotsvil danas. Naša poruka je jasna i jednostavna: Idite kući. Niste dobrodošli u ovaj veliki komonvelt. Sram vas bilo. Pravite se da ste patriote, ali ste sve, samo ne to”, rekao je on.

“Došli ste da biste povredili ljude. I povredili ste ih. Moja poruka je jasna. Mi smo jači nego vi. Učinili ste naš komonvelt jačim. Nećete uspeti. Nema mesta za vas ovde. Nema mesta za vas u Americi. Danas radimo na tome da okupimo ljude, da ih ujedinimo. Podsećam vas sve da smo mi nacija imigranata, osim ako ste američki starosedeoci. Naša raznolikost, mozaik imigranata je ono što nas čini posebnim. I nećemo dopustiti nikome da dođe ovamo i to uništo. Zato, molim vas, idite kući i ne vraćajte se”, naglasio je guverner. Bilo je prirodno da se oglasi i Nemačka.

Nemačka vlada osudila je danas kao “gnusan prizor” skup belih nacionalista u Virdžiniji na kojem je u subotu izbilo nasilje, i izrazila solidarnost sa mirnim kontramitingašima.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, rekao je novinarima da je to bio “apsolutno gnusan prizor na ovom ekstremno desničarskom maršu”, preneo je AP.

On je istakao i da je u Šarlostvilu bio na delu “sramotni rasizam, antisemitizam i mržnja u obliku koji zaslužuje najveći prezir, i sve u vezi sa takvim govorom i takvim slikama je odvratno”.

“To je sušta suprotnost onome na čemu kancelarka i nemačka vlada rade u političkom smislu, i mi se solidarišemo sa onima koji se mirno protive takvim agresivnim krajnje desničarskim stavovima,” zaključio je.

Ostalo je pod znakom pitanja šta ove demonstracije znače za budućnost desnice i kakvog će efekta imati; hoće li biti skrajnuta na političku marginu ili se ipak pozicionirati kao legitimna politička opcija koja će se duboko ukoreniti u javni diskurs?

Neki od desničarskih lidera tvrde da su pogodili tačno u metu.

“Pokazali smo da nismo neki onlajn pokret, već da se razvijamo fizički. Postali smo glas bele Amerike. Odradili smo impresivan posao”, istakao je jedan od osnivača Nacionalističkog fronta, neonacističke grupe.

Lokali ogranci etabliranih organizacija u Šarlotsvilu, poput “Black Lives Matter”, uz druge liberalne i anarhističke grupe, počeli su da planiraju kontramiting još u junu kada su aktivisti doznali da će KKK marširati gradom. Otuda sudar dva antipoda. Jedan od liberala kaže da je u Virdžiniji bilo leto mržnje.

Međutim, ekstremisti ne mare za sukob. Preston Viginton, beli nacionalista iz Teksasa, da će 11. septembra održati miting “White Lives Matter”. I, kako su već obećali na jedom od neonacističkih sajtova: “Biće još ovoga. Uskoro. Počećemo da radimo ovo svuda. Po čitavoj zemlji.”

 

Izvor: Nedeljnik.rs

 

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: