Loading
GSS Media

Vesti

Evo kako će Dubrovnik smanjiti broj turista koji ga ‘guše’

Hrvatski turizam iz dana u dana obara rekorde, ministar Gari Cappelli u ponedjeljak je potvrdio predviđanja dvoznamenkastog rasta turizma. No Dubrovniku velik broj posjetitelja stvara probleme. Nekontroliranom broju posjetitelja dubrovački gradonačelnik Mato Franković planira stati na kraj. Kako, objasnio je u Novom danu.

 

 

“Ne bih rekao da izmiče kontroli, već je potrebno povećati svijest ljudi i dionika u turizmu u činjenicu kako je prestao sustav mjerenja uspješnosti brojem “glava”, već se sustav mora bazirati na kvaliteti pružene usluge. Grad Dubrovnik trenutno ne može pružiti najbolju kvalitetu s obzirom na broj posjetitelja i to je ono što mi želimo spriječiti u budućnosti”, kazao je Franković.

Najčešće kada govorimo o turizmu, govorimo više o novcu i prihodima, a manje o kvaliteti. Kakava je kvaliteta života Dubrovčana, ali i posjetitelja i koje su konkretne mjere koje Franković misli provesti?

“Između kvalitete i novca uvijek biram kvalitetu. Kratkoročno jest to gubitak novca, ali dugoročno su to stabilni prihodi. Uistinu, važno je imati na umu građanina. Kada je građanin zadovoljan, zadovoljan je i gost. To je važno za kontrolu posjetitelja. Nikako nikome nećemo priječiti dolazak, ali određivat ćemo najbolje termine kada doći. Za kruzere uvodimo sustav da se više neće moći dogoditi  da imamo sedam kruzera u gruškoj luci, već maksimalno dva s kapacitetom do 4000 posjetitlja istovremeno. Oni bi stajali od 8 do 14 sati, a nakon toga bi stigla nova dva. Nećemo zabraniti, već omogućiti druge termine.

Grad Dubrovnik su i dnevni posjetitelji, a njima ćemo određivati slotove koje će agencije moći unaprijed promovirati. Želimo postići optimalan broj, o kojem govori i UNESCO, a to je do osam tisuća posjetitelja u povijesnoj jezgri. Sa samim smanjenjem kružnih gostiju i dnevnih izletnika postići ćemo daj optimum. Posjetitelji će moći bez problema razgledavati i uživati”, rekao je Franković.

Riječ je o planovima za 2018. i 2019. godinu. Implementacije kreću iduće sezone, a pravila će se u potpunosti primjenjivati 2019. jer je dubrovačka luka za iduću godinu već potpisala ugovore s cruising kompanijama.

Za očekivati je da ove mjere sigurno neće naići na odobravanje svih, posebice nekih cruising kompanija. Hoće li zbog toga zaobići Dubrovnik?

“Dubrovnik je šampion turizma i siguran sam da će oni pronaći način kako uvrstiti Dubrovnik u svoju kartu jer je to i njima u interesu. Spremni smo se odreći većeg dijela u korist kvalitete usluge. Svjesni smo činjenice da nas neće svi voljeti i da će neki mjere primiti na nož, pa i neki lokalnih poduzetnici. Nismo tu da nas se voli, nego da uvodimo red i mislimo dugorčno”, rekao je Franković.

Dubrovački gradonačelnik procijenjuje da će se raditi o godišnjem gubitku između tri i deset milijuna kuna te da je to nešto što Dubrovnik može i treba podnijeti. Tvrdi da bi u budućnosti to povećalo kvalitetu, gosti bi duže ostajali i stvarali bi se novi prihodi. Cilj je da pružena usluga bude na najvećem mogućem nivou.

 

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: