Loading
GSS Media

Vesti

VELIKI SKANDAL S OTROVNIM JAJIMA KOJI POTRESA EUROPU PROŠIRIO SE I NA HRVATSKU S našeg tržišta se hitno povlače jaja nizozemskog proizvođača

S hrvatskog se tržišta, iz predostrožnosti, povlače jaja nizozemskog proizvođača Ekoplaza koje je na tržište stavila Biovega d.o.o., izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

 

 

Na temelju zaprimljene obavijesti distributera iz Nizozemske, Udea B.V., Veghel, o sumnji u moguću prisutnost aktivne tvari fipronila u jajima, Biovega d.o.o. iz Zagreba iz predostrožnosti je opozvala predmetni proizvod te o tome putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obavijestila i Ministarstvo poljoprivrede. Riječ je o svježim jajima nizozemskog proizvođača Ekoplaza 6/1, serije L 101013817170726, s naznakom ‘najbolje upotrijebiti do 11/08/2017’, a s tržišta se povlače zbog sumnje na moguću prisutnost aktivne tvari fipronila u jajima.

Fipronil je insekticid širokog spektra koji se koristi za borbu protiv buha, uši, krpelja, žohara i grinja. Nije dozvoljena njegova upotreba na životinjama čiji se proizvodi koriste za prehranu ljudi. Ovo povlačenje je uslijedilo nakon velikog skandala koji već neko vrijeme potresa nekoliko članica Europske unije.

Razmjer skandala je izbio na vidjelo prošlog tjedna u Nizozemskoj, gdje je blokirano 180 uzgajališta peradi dok je razina fipronila prelazila prag koje određuje europsko zakonodavstvo. Svjetska zdravstvena organizacija u velikoj količini fipronil smatra umjereno toksičnim. Strogo ja zabranjen kod životinja namijenjenih ljudskoj prehrani.

Kriza se zatim proširila na Njemačku, Švicarsku i Švedsku, gdje su milijuni jaja iz Nizozemske, koja ima oko 50 milijuna koka nesilica, uništeni ili vraćeni. Povlačenje je zabilježeno i u drugim državama, uključujući i Sloveniju te Rumunjsku.

Nizozemska policija uhitila dvije osobe u slučaju kontaminiranih jaja

Nizozemska policija uhitila je dvije osumnjičene osobe u četvrtak u sklopu istrage o nezakonitoj primjeni otrovnog insekticida u peradarskoj industriji, objavila je služba nizozemskog tužiteljstva. Milijuni kokošjih jaja povučeni su s polica europskih supermarketa iz straha od korištenja insekticida fipronila, a tisuće kokoši mogle bi biti uništene u Nizozemskoj.

Tužitelji su u izjavi naveli da je u sklopu istrage pretraženo osam lokacija u Nizozemskoj i Belgiji, zaplijenjena su vozila, bankovni računi i nekretnine. Uhićeni su direktori nizozemske tvrtke Chickfriend, koja je u središtu skandala. Dužnosnici tvrtke zasad nisu dostupni za komentar.

Pretražene lokacije povezane su s Chickfriendom, koji je navodno koristio pesticid, kao i potencijalni nabavljači. Direktori su osumnjičeni za ugrožavanje javnog zdravlja i posjedovanje zabranjenih pesticida.

 

Izvor: Jutarnji.hr

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: