Loading
GSS Media

Vesti

Nova pravila za muzičare i poslodavce

Od danas počinje primena odredbe Vlade, po kojoj će svi izvođači i muzičari morati da potpišu Ugovor o izvođačkom delu sa klubom ili restoranom u kojem nastupaju. U njemu će morati da bude navedena visina honorara, koji će im se isplaćivati na žiro-račun.

 

 

Udruženja koja zastupaju poslodavce i estradne umetnike kažu da će od odluke korist imati svi: umetnici, jer će im biti uplaćivani porezi i doprinosi i poslodavci, jer će izaći iz sive zone. Na kraju, u plusu je i država.

“Valjda je bolje kad se ima ugovor, kad je nešto sigurno i meni i poslodavcu. Mene obavezuje ugovor da moram da kvalitetno da odradim svoj deo posla i naročito ako se pridržavamo ugovora, šta smo tamo napisali, šta u opisu rada, koliko čega”, kaže pevač Rade Jorović.

Koliko para vredi nastup obavezna je stavka ugovora koji potpisuju pevači, muzičari, plesači, di-džejevi, voditelji s jedne strane i ugostitelji s druge. Honorar ne sme biti manji od minimalne cene rada.

“Njih se to itekako dotiče jer su mnogi dovedeni u situaciju da rade po raznoraznim lošim uslovima, minimalna zarada, mnogi su prinuđeni da rade i bez ikakve zarade, mnogi poslodavci prave fiktivne ugovore”, kaže predsednik Sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije Dragiša Golubović.

Ugovorom o delu, s druge strane, garantuje im se isplata honorara u roku od osam dana. Vlasnik kluba, restorana ili vašarskog šatora obavezan je i da državi uplati poreze i doprinose, a izvođaču obezbedi adekvatne uslove rada.

“Poslodavci dobijaju tu sigurnost da izlaze iz te sive zone i da ne moraju da plaćaju u gotovini, nego na račun. Svakom poslodavcu koji radi u beloj zoni je u interesu da tu ostane, zato što neće imati problem, neće morati da se plaši od neke inspekcije itd, a njega to košta, te košta”, kaže Žarko Šakić iz Unije poslodavaca Srbije.

Prema proceni Ministarstva kulture, na crno radi oko tri hiljade izvođača. Uvođenjem u legalne tokove, kažu upućeni, više dobijaju nego što gube.

“Sad im neće davati 100 na ruke, nego 60. Manje će mu doći na ruke, ali će zato tamo da ima uplaćen staž. Ljudi u nekim godinama izgube glas, dobiju reumu u prstima i ne mogu da se bave tim poslom, a ovako će na ovaj način da imaju neku sigurnost, dobiće neku penziju”, kaže Žarko Šakić.

A da li se propisano poštuje u kafani, proveravaće sindikalni kontrolori, ali i nadležna inspekcija.

“Poreska uprava će, u okviru sprovođenja svojih kontinuiranih aktivnosti, kontrolisati, kao i do sada, radno-pravni status radnika, kao i postojanje ugovora sa estradnim umetnicima koji nastupaju u kontrolisanom objektu kod poreskog obveznika, u skladu sa odlukom Vlade”, navode iz Poreske uprave.

Teško će, ipak, utvrditi da li je u ugovoru napisana stvarna zarada ili je nešto dato i na ruke.

 

Izvor: RTS.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: