Loading
GSS Media

Vesti

Slovenačka nota Hrvatskoj – poziv na primenu presude

Vlada Slovenije je u diplomatskoj noti pozvala Hrvatsku na implementaciju presude arbitražnog suda o rešenju graničnog spora između dve države, saopštilo je slovenačko Ministarstvo inostranih poslova.

 

 

 

Hrvatska se poziva da “u skladu s međunarodnim pravom i arbitražnim sporazumom učini sve što je potrebno da se presuda suda implementira”, odnosno da se u međusobnoj saradnji “potraži najbolji način za implementaciju”, navodi se u noti, prenosi Indks.

Arbitražni sud u četvrtak je objavio odluku prema kojoj bi Sloveniji pripalo više od tri četvrtine Savudrijske vale, ali je Vlada Hrvatske saopštila da ona neće imati pravno dejstvo.

Slovenija je, s druge strane, saopštila da presudu smatra obavezujućom za obe strane, iako njome nisu ispunjena sva očekivanja Ljubljane.

Premijer Slovenije Miro Cerar je obišao mesta uz slovenačko-hrvatsku granicu i lokalnom stanovništvu predstavio arbitražnu presudu i njen smisao.

Cerar je stanovnicima Metlike kazao da će o svemu uskoro razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Ljubljani, a izrazio je uverenje da, uprkos sadašnjem hrvatskom protivljenju da prizna presudu, dve strane o tome moraju da razgovaraju.

“Verujem da se Slovenija i Hrvatska, kao članice Evropske unije, ne mogu odreći poštovanja načela vladavine prava, jer je arbitražna presuda međunarodni akt koji obavezuje”, rekao je Cerar, dodavši da se nada da će i Hrvatska vremenom to shvatiti.

 

Izvor: RTS.rs

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: