Loading
GSS Media

Vesti

Dinar obara rekorde

Najniža vrednost evra od novembra 2015. godine. DINAR na kursnim listama svakodnevno jača, pa je trenutni kurs evra najniži od novembra 2015. godine. Zvanični srednji kurs u ponedeljak je bio 120,51 dinara za evro.

 

 

– Dinar je u prethodnih mesec dana ojačao za 1,6 odsto prema evru, dok je od početka 2017. godine domaća valuta ojačala za 2,4 procenta – kažu u NBS.

Na početku godine na tržištu su bili prisutni pritisci u smeru slabljenja dinara. Od polovine februara, kako navode u NBS, kretanja na domaćem deviznom tržištu su značajno stabilnija. Od aprila dinar jača, pa je domaća valuta i pored toga što je NBS kupovala devize, u poslednja tri meseca ojačala za 2,8 odsto prema evru.

– Sve ovo rezultat je poboljšanih domaćih makroekonomskih prilika – ističu u NBS. – Uravnoteženje ponude i tražnje za devizama rezultat je bolje usklađenosti platnobilansnih kretanja, odnosno popravljanja spoljnotrgovinskih pokazatelja zemlje. To je smanjilo razliku između tražnje i ponude deviza od strane domaćih preduzeća, dok su, s druge strane, strani investitori pojačano ulagali u dugoročne dinarske hartije od vrednosti Republike Srbije.

NBS je u cilju sprečavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa od početka godine, zaključno sa 30. junom, intervenisala neto kupovinom 160 miliona evra (kupovinom 505 miliona i prodajom 345 miliona evra.

 

Izvor: Novosti.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: