Loading
GSS Media

Vesti

U Agrokoru detektirano 267 nekretnina za prodaju, helikopter i jahta

‘U tijeku je pravno i poslovno dubinsko snimanje određenih poduzeća kako bi ih se pripremilo za prodaju’, stoji u izvješću.

Nastavlja se detaljna analiza temeljnog poslovanja Agrokor koncerna, a određena imovina bit će prodana tijekom ove godine, navodi izvanredna uprava Agrokora u drugom mjesečnom izvješću, u kojem iznosi i podatak da je Agrokor grupa trenutno uspjela identificirati 143 trgovačka društva u kojima drži udjele, u većem broju slučajeva većinske. 

 

“Nastavlja se detaljna analiza temeljnog poslovanja i može se očekivati da će trajati kontinuirano tijekom cjelokupnog trajanja izvanredne uprave, a određena imovina će biti prodana tijekom 2017. godine. Intenzivno se radi na pitanju prodaje imovine koja nije od značaja za temeljno poslovanje Agrokora, kao i na jačanju upravljanja nad nepokretnom imovinom”, ističe izvanredni povjerenik Ante Ramljak u mjesečnom izvješću za razdoblje od 11. svibnja do 10. lipnja.

To je izvješće, na 30-ak stranica, objavljeno na internet stranicama Agrokora i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a među desetak tema koje obrađuje su primjerice i upravljanje i odgovornost, početak procjene kratkoročnih potreba za gotovinom, razgovor s novim kreditorima, problem mjenica, procjena poslovanja.

“Grupa je trenutačno uspjela identificirati 143 trgovačka društva u kojima drži udjele (u većem broju slučajeva riječ je o većinskim udjelima)”, podatak je upravo iz procjene poslovanja.

Društva su inicijalno bila preliminarno kategorizirana u četiri grupe – maloprodaja s 26 poduzeća, koja uključuju Konzum, Mercator i Tisak, kao i veleprodaju poput Velpra; prehrana s 33 poduzeća koja uključuju poslovne jedinice Leda, Frikoma, Zvijezde, Dijamanta, Jamnice i PIK Vrbovca; poljoprivreda sa 17 poduzeća koja uključuju poslovne jedinice Agrokor-trgovinu, PIK Vinkovce, Belje i Vupik; a četvrta je grupa ostalo (Agrokor imovinski portfelj) u kojem je 67 poduzeća koja se ne mogu svrstati u neku od navedenih triju kategorija, uključujući koncern Agrokor d.d., 33 operativna društva, 25 holding društava za imovinu i/ili nekretnine, 14 praznih shell poduzeća bez poslovanja i imovine i dva investicijska holdinga.

Izvanredna uprava ističe kako je uspostavljen i AIP tim – Agrokor imovinski portfelj, koji sadrži dijelove grupe koji nisu očigledno povezani. U tu kategoriju spada već spomenutih 67 poduzeća, među kojima i 14 shell poduzeća koja nemaju nikakvu vrijednost i bit će predmet pojednostavljene korporativne strukture.

“Uz povezana društva, AIP je identificirao inicijalni popis imovine na kojemu se nalazi sveukupno 267 nekretnina, među kojima su i velike razvojne građevinske lokacije, stambene, trgovačke, poslovne i industrijske nekretnine, zemljišta i pokretna imovina (jahta i helikopter)”, podatak je iz izvješća.

Operativna poslovanja ili imovina od kojih se očekuje određena vrijednost potom će biti uključeni u postupak prodaje. U tijeku je pravno i poslovno dubinsko snimanje određenih poduzeća kako bi ih se pripremilo za prodaju, kažu u izvanrednoj upravi, najavljujući i da će nakon dubinskog snimanja i ažuriranja biti nadopunjeni i do sada nepotpuni podatci na internetskim stranicama na kojima se prezentira imovina na prodaju.

Izvanredna uprava ističe i kako je započela “detaljna revizija dugoročnih strateških opcija za svako od 26 poduzeća koja predstavljaju 90 posto novčanih tokova ograničene grupe”, a moguće je da će kasnije revizija obuhvatiti i određena druga društva.

Metrika i ključni pokazatelji uspješnosti, koji se uzimaju u obzir, razlikuju se od sektora do sektora pa su opcije za stratešku transformaciju različite za svako poslovanje.

Pritom se navodi i kako su u pogledu maloprodaje, poduzeća već počela ili će započeti revidirati – portfelj dućana, zakupnine, miks proizvoda, cijene, promocije, portfelj dobavljača i uvjete, operativne modele, logistiku i centralnu podršku. Ta bi revizija trebala uključiti i revidiranje formata te geografske značajke mogućnosti kupovine, kao i procjenu u pogledu najbolje pozicije za tržišno natjecanje poduzeća na tržištu.

“Očekuje se da će grupa razviti planove za održivost za sva glavna poduzeća u razdoblju do visoke turističke sezone. Ti će se planovi potom razraditi i ključnim dionicima predstaviti u rujnu. Nakon toga, i nakon što se dobije odobrenje predloženih strategija, pristupit će se njihovu izvršavanju”, poručuju iz izvanredne uprave Agrokora.
Podsjećaju i kako su se u izvještajnom razdoblju, između 11. svibnja i 10. lipnja, usredotočili “na zahtjevni postupak financijskog i operativnog restrukturiranja, odnosno primarno na stabiliziranje poslovanja i na zatvaranje novog financiranja jer su sve projekcije ukazivale na to da se novo financiranje obavezno mora realizirati u prvoj polovini lipnja”.
Agrokor je 9. lipnja potpisao ugovor o novom kreditu u iznosu od 480 milijuna eura, a dodatnih 50 milijuna eura dogovoreno je za vjerovnike koji su dobavljači, tako da je ukupni osigurani iznos od 530 milijuna eura. Novim se financiranjem osigurava opstanak tekućeg poslovanja Agrokora i njegovih operativnih kompanija te će se iznosom od 150 milijuna eura pokriti stari dug dobavljačima, ističe se i u izvješću.
Uz postupke vezane uz restrukturiranje, radilo se i na jačanju strukture operativnog upravljana i poslovanja te je stoga formira Koordinacijska skupina, čiji je zadatak podrška izvanrednom povjereniku pri svakodnevnom upravljanju Agrokorom. Svaka odluka vrijednosti veće od milijun kuna mora proći raspravu na tom tijelu, navode iz izvanredne uprave.
U izvješću veću pozornost posvećuju i procjeni kratkoročnih potreba za gotovinom te ključnim prioritetima gotovinskog središnjeg tima, kao i problemu mjenica.
Tako se uz ostalo navodi kako je održano ukupno osam radnih sastanaka tijekom kojih su pripremljeni i različiti modeli rješavanja regresnih mjenica. “Modeli su općenito predstavljeni, a odnos pojedinih dobavljača s kreditnom institucijom bilateralno je reguliran. Stav financijskih institucija temelji se na jedinstvenom pristupu svakom pojedinom odnosu i rješenju koje je u najboljem interesu dobavljača i kreditnih institucija”, ističe izvanredna uprava.
Pritom navodi četiri modela – plaćanje iz vlastitih sredstava; bankovni zajam s otplatom od maksimalno sedam godina s mogućnošću potencijalne cesije potraživanja; reprogramiranje obveze s dospijećem od 15 mjeseci; dobavljači s velikom izloženosti kojima je potrebno kompleksnije rješenje mogli bi se uključiti kombinacijom modela, uključujući multilateralna rješenja u obliku sindiciranih zajmova ili reprogramskih poslova, podložnih dogovoru s više kreditora.
“Prema aktualnim podatcima, kreditori i/ili financijske institucije nisu blokirale niti jednog dobavljača u razdoblju od 31. ožujka 2017. do isteka Promemorije (31. svibnja. 2017.)”, navodi se u izvješću Agrokora, čijih 30 najvećih dobavljača drži 81 posto od ukupno 3,5 milijardi kuna mjenica. Doda li se tomu i 3,9 milijardi kuna mjenica izdanih kompanijama unutar Agrokora, ukupan je iznos mjenica 7,4 milijarde kuna.

 

Izvor: Direktno.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: