Loading
GSS Media

Vesti

Počinju Dani hrvatskog filma: Za nagrade se natječe 68 filmova

Uoči početka samog festivala, u četvrtak će se u Kinoteci prikazati dokumentarni film ‘Liga džentlmena’ Silvija Mirošničenka, nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza.

 

 

Dodjelom nagrade ‘Zlatni Oktavijan ‘ za životno djelo Pavlu Štalteru i svečanim otvorenjem na Ljetnoj pozornici Tuškanac u petak, 16. lipnja počinju 26. Dani hrvatskog filma, koje će u četvrtak najaviti pretprogram u nedavno ponovno otvorenoj zagrebačkoj Kinoteci.

Uoči početka samog festivala, u četvrtak će se u Kinoteci prikazati dokumentarni film ‘Liga džentlmena’ Silvija Mirošničenka, nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, koji podsjeća na važnu epizodu iz povijesti hrvatskoga filma.

Film prati skupinu zaljubljenika u film okupljenih oko zagrebačkog filmskog kritičara i boema Vladimira Vukovića. Taj kružok čiji su predstavnici prozvani hitchcockovcima, poznat i kao Vladekov stol, okupljao je u kavani Corso filmske redatelje, kritičare i teoretičare koji će kasnije postati glavnim uzdanicama takozvane autorske hrvatske kinematografije.

Priloge za portret filmskog kritičara i esejista, zajedno s nepoznatim pojedinostima iz povijesti hrvatskoga filma, donose njegovi prijatelji i kolege, Veljko Bulajić, Branko Ivanda, Dubrako Jelačić-Bužimski, Petar Krelja, Tomislav Kurelac, Vesna Švec – Krelja, Želimir Mesarić, Mirjana Majurec, Krsto Papić, Nenad Polimac, Hrvoje Turković, Živorad Tomić, Antun Vrdoljak, Bogdan Žižić. U igranim scenama igra ga Slobodan Bobo Kolić, a u mlađim danima filmski kritičar Josip Grozdanić. U okviru natjecateljskog programa, koji će se održati tijekom pet dana festivala koji na jednom mjestu predstavlja godišnju produkciju domaćih autora, prikazat će se 68 filmova, dok je popratni program rezerviran za niz vrijednih filmskih ostvarenja iz povijesti hrvatskog filma.

Jedna od ovogodišnjih novosti festivala su projekcije na otvorenom – na Ljetnoj pozornici Tuškanac svakodnevno će se prikazivati prošlogodišnja produkcija domaćih redatelja, a prije filmova iz konkurencije po jedan restaurirani klasik iz DHF-ovog programa, ‘Retro: Obnovljena baština’. Taj program donosi četrnaest filmova svih žanrova koje se rijetko mogu vidjeti u kinima i koji su za ovu su priliku izvađeni iz arhiva i restaurirani. Na festivalu će se prikazati čak četiri ostvarenja nagrađenih na nedavno završenom Animafestu – ‘Noćna ptica’ Špele Čadež, ‘Ježeva kuća’ Eve Cvijanović, ‘Manivald’ Chintis Lundgren i ‘Posljednji izazov’ Božidara Trkulje.

Projekcije na otvorenom održavat će se i u Parku Stara Trešnjevka – u subotu, 17. lipnja to ‘kvartovsko kino pod vedrim nebom’ predstavlja crtiće o Baltazaru, dan kasnije program klasika Zagrebačke škole crtanog filma i recentnije animirane filmove, a 20. lipnja program glazbenih spotova. Među posebnim programima ističe se onaj posvećen Jagodi Kaloper, glumici i umjetnici, kojoj će se prirediti izložba ‘Sjećanje na divu: Jagoda Kaloper (1947-2016)’.

U maloj dvorani kina Tuškanac u ponedjeljak će se predstaviti tri slične, ali i različite filmske publikacije posvećene filmu – Ljetopis, Filmonaut i dokumentarni.net. U sklopu Dana otvorit će se još jedna izložba, na kojoj se predstavljaju filmski plakati zagrebačkog studija Šesnić i Turković – u utorak, 20. lipnja u prostorima Akademije dramske umjetnosti u Frankopanskoj ulici. Prvi put će se izložiti presjek njihova desetogodišnjeg rada, u kojemu su i plakati za neke od najuspješnijih hrvatskih filmova, ‘Zvizdan’, ‘Uzbuna na Zelenom vrhu’, ‘Ne gledaj mi u pijat’ i ‘Zvir’. U istom prostoru u petak će se održati masterclass na temu namjenskog filma, na kojemu sudjeluju producentica Isa Živanović, redatelji Andrej Korovljev i Nevio Marasović te Vanja Blumenšajn, kreativni direktor agencije Señor.

S Danima hrvatskog filma svoju sezonu ljetnih festivala počinje i lounge zona Pop Up Summer Garden, gdje će se posjetitelji moći okupiti u trenucima predaha od filmova uz gastro-ugostiteljsku ponudu i glazbeni program. Ulaz na sve programe je besplatan uz prethodno preuzimanje ulaznica, osim za programe na Ljetnoj pozornici Tuškanac i posebna događanja za koje nije potrebno preuzeti ulaznicu.

 

Izvor: Direktno.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: