Loading
GSS Media

Vesti

Kraj političke krize u Makedoniji, Ivanov dao mandat Zaevu za sastav Vlade

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov dao je mandat za sastavljanje Vlade Republike Makedonije predsedniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu.

 

 

Ivanov je tom prilikom izjavio da su prepreke za uručivanje mandata odstranjene. Zaev je istakao da je Ivanovu uručio izjavu u formi garancije o unitarnosti, suverenitetu, teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i multietničnosti Republike Makedonije.

“Garantujemo zaštitu državnih interesa i unapređenje života svih građana, bez obzira na etnicku, versku i jezičku pripadnost. Garantujemo da će proces donošenja odluka o građanima Makedonije biti u skladu sa osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava, ne dovodeći državu u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema drugoj državi. Niti jedan dokument, platforma, deklaracija, akt ili delovanje, koji bi bili u suprotnosti sa ovim navedenim stavovima, ne mogu biti uslov niti osnov za formiranje i delovanje Vlade Republike Makedonije”, rekao je Zaev.

Zoran Zaev je informisao predsednika i javnost da će dogovori o formiranju vlade trajati manje od predviđenih 20 dana.

Trudićemo se da za deset dana, pa i manje, okončamo dogovore, jer i sam Poslovnik parlamenta predviđa određeni period za debatu poslanika, njihovo informisanje i donošenje odluke”, precizirao je Zaev.

Zaev je dodao da se kao mandatar i budući premijer obavezuje da će nova reformska vlada graditi građansku, unitarnu i evropsku Makedoniju.

Sve snage ćemo usmeriti u izgradnju pravde i pravne države, da obezbedimo uslove za kvalitetan život svih građana u Makedoniji. Na ovaj način samo ćemo otvoriti prave perspektive građanima i savremenoj, modernoj i evroatlantskoj Makedoniji”, naglasio je lider SDSM-a.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evrokomesar Johanes Han odmah su pozdravili odluku predsednika Ivanova da dodeli mandat Zaevu.

“Nadamo se da će ovaj konstruktivni duh nastaviti da preovladava kako bi zemlja konačno mogla izaći iz političke krize. Očekujemo brzo formiranje vlade posvećene sprovođenju svih delova dogovora iz Pržina i hitnim reformskim prioritetima”, navode Mogerini i Han u zajedničkoj pismenoj izjavi.

Sa sličnom porukom se oglasila i amerilka ambasada u Skoplju.

Inače, predsednik Ivanov do sada nije hteo da dodeli mandat Zaevu, iako mu je on još pre pre dva i po meseca predao potpise 67 poslanika u Sobranju, što je za šest više od minimalne parlamentarne vecine.

Neću dati mandat onome ko pregovara o platformama drugih država, kojima se ucenjuje Makedonija i ugrožava drzava”, rekao je tada Ivanov u javnom obraćanju.

Ivanov je dodao da je prepreka za davanje mandata SDSM-u platforma partija Albanaca u Makedoniji, koja je, kako je rekao, van Ustava i zakona, te se s njom ugrožava država i dovodi zemlja u potčinjen položaj.

“Makedonija je ucenjena, a unitarnost je ugrožena”, naglasio je tada Ivanov.

Predsednik Makedonije je imao ustavni rok do 19. maja da Zaevu dodeli mandat, nakon što ga je predsednik parlameneta Talat Džaferi 9. maja obavestio da je u Sobranju Makedonije formirana nova većina.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojt Brajan Ji u intervjuu objavljenom u ponedeljak na portalu Balkan Insight rekao je kako veruje da će predsednik Ivanov učiniti “pravu stvar” i dati mandat za sastav vlade Zaevu.

Novi mandatar Zoran Zaev, prema Ustavu, u roku od 20 dana od dana dobijanja mandata treba Skupštini da dostavi program i predloženi sastav Vlade. Na predlog premijera na osnovu programa, Skupština odlučuje o Vladi većinom glasova poslanika.

Sadašnja parlamentarna većina u 120-članom Sobranju Makedonije ima podršku 67 poslanika koalicije koju predvode SDSM, DUI, BESA i Savez

 

Izvor: SlobodnaEvropa.org

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: