Loading
GSS Media

Vesti

U Kijevu završeno prvo polufinalno veče, Crna Gora bez finala

U Kijevu je  održano prvo polufinalno veče 62. Evrovizije, a na najpopularnijem evropskom muzičkom takmičenju učestvuju ukupno 42 zemlje…

 

 

 

NASTUPOM takmičara iz 18 zemalja, sinoć je u Međunarodnom izložbenom centru u Kijevu počeo 62. “Evrosong”. Prvo polufinale otvorio je predstavnik Švedske Robin Bengtston s pesmom u brzom ritmu “I cant go on”, a zatim je zapevala Gruzijka Tamara Gačečiladze koja je svoj raskošan glas pokazala u numeri “Keep the faith”.

Simpatije publike pobrao je i jedan od najmlađih učesnika ovog takmičenja Australijanac Ajzaja(17) kojem je ovo prvi boravak u Evropi, dok je najkontroverzniji nastup imao crnogorski predstavnik Slavko Kalezić s numerom “Space”. Ekscentrični pevač i glumac na sceni se pojavio u majici uz telo i plavoj dugoj suknji koju je u jednom trenutku skinuo sa sebe i ostao u pantalonama sa cirkonima a na kraju nastupa je poručio: “ Majko, volim te”. Ali to nije bilo dovoljno za plasman u finale. Njegov nastup izazvao je sinoć burne reakcije i podeljena mišljenja na društvenim mrežama.

Portugalac Salvador Sobral jedini je pevao na maternjem jeziku. Talentovani pevač je nežnom baladom “Amar pelos dois” i jednostavnim nastupom bez ikakve koreografije oduševio publiku, koja ga je na kraju pesme zasluženo nagradila dugim aplauzom. Ostali takmičari pevali su na engleskom jeziku što je gotovo postalo pravilo na “Pesmi Evrovizije”.

Gledaoce je “razmrdao” i moldavski sastav “Sunstroke project” s kompozicijom “Hey, mamma”, čiji je nastup ličio na kolektivno venčanje. Sutra uveće biće održano drugo polufinale, kada će biti izabrano još deset fialista, a prva će nastupiti srpska predstavnica Tijana Bogićević s pesmom “In too deep”.

FINALISTI

U VELIKO finale, koje će biti održano u subotu, sinoć su se plasirali Moldavija, Azerbejdžan, Grčka, Švedska, Portugalija, Poljska, Jermenija, Australija, Kipar i Belgija.

Zbog zabrane ulaska ruske predstavnice Julije Samojlove u Ukrajinu, Rusija je odlučila da ne učestvuje na takmičenju.

Glasanje se obavlja po sistemu žirija i glasanja gledalaca.

U polufinalnim takmičenjima učestvuje po 18 zemalja, a u finale, koje se održava 13. maja, ulazi po 10 najboljih kompozicija. Njima će se u finalu pridružiti i predstavnici zemalja takozvane “velike petorke” (Nemacka, Španija, Velika Britanija, Italija i Francuska), koje uz domaćina takmičenja, imaju direktan plasman u finale.

 

Izvor: Novosti.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: