Loading
GSS Media

Vesti

Skriveno blago u Babičkoj gori

Pet vekova od izgradnje manastirske crkve kod Jašunje, nedaleko od Leskovca. Obnova čitavog kompleksa započela pre jedne decenije, dolaskom sadašnjeg igumana Joanikija

 

 

OVE godine će biti obeleženo 500 godina otkad su braća Jovan i Andronik, iz plemićke porodice Kantakuzin, podigla crkvu u manastirskom kompleksu nedaleko od leskovačkog sela Jašunja. Ova svetinja u Babičkoj gori je potpuno očuvana do današnjih dana, a njene freske – sa početka 16. veka – predstavljaju istinski dragulj jer nigde nisu doslikavane.

S obzirom na to da o manastiru dugo niko nije brinuo, ikonopis je bila prekrila čađ i ništa se od prelepih fresaka nije videlo – sve dok stručnjaci nisu skinuli sloj po sloj i stigli do autentičnog dela Petra od Sofije, kojem se svi dive.

Sve površine u priprati i unutrašnjosti crkve, na kojima je autor ostavio svoj potpis, gotovo u potpunosti su očuvane i sada otkrivene zahvaljujući pomoći japanske vlade i tamošnjeg profesora umetnosti Mićitaki Suzikija, koji je pravoslavlje primio u Hilandaru. Mnogi kažu da su ove freske neuporedive čak i sa starijim ikonopisima, jer plene izvornom lepotom…

Obnova napuštenog manastira, koji slavi i 650 godina postojanja, inače, započeta je pre deset godina – dolaskom igumana Joanikija. Pola veka pre toga, o kompleksu nije imao ko da brine, pa se stara crkva, s dotrajalim krovom, nije ni videla od korova, a konak i delovi manastirskih zidova su bili pred rušenjem. Zato je protosinđel Joanikije dve zime proveo u kamp-kućici i – korak po korak, uz pomoć crkve, lokalne samouprave i dobrotvora – započeo veliki posao.

– Nisam ni slutio kakve ćemo sve probleme imati, ali smo, blagodareći Bogu i Svetom Jovanu, u hodu sve prevazilazili. Sve nas je vodila želja da ova svetinja dobije lik kakav je nekada imala, da se ovde krštava i venčava, te duhovno i istorijski formiraju pokolenja – istakao je iguman Joanikije.

U međuvremenu, podignuti su konak, zvonik, letnja trpezarija, ogradni i potporni zidovi… a lane i manastirska kapija. Uređen je plato i obnovljen vajat, dok se u novosagrađenom pirgu, visokom 15 metara, nalaze prodavnica suvenira i krstionica. U ove poslove je, samo tokom poslednje tri godine, iz leskovačkog budžeta uloženo više od 10 miliona dinara.

SVETINjE

NA temeljima ranohrišćanske bogomolje iz 6. veka je podignut još jedan manastir u Babičkoj gori. Žene ili sestre iz plemićke porodice Kantakuzin su 1499. sagradile ženski manastir i posvetile ga Vavedenju Presvete Bogorodice.

on spada u izuzetno vredan primer srpske arhitekture koje je, sa onim u Jašunji, 1947. proglašen za kulturno dobro. Zaštićen je i prirodni ambijent u kojem se nalaze, poznatiji pod jednim imenom – Jašunjski manastiri

BOGATSTVO

IZ udruženja “Sveti Jovan” poručuju da su obezbeđeni svi uslovi da se u manastir vrate monasi koji će brinuti o velikoj ekonomiji u okviru koje je više od 200 hektara šuma i livada…

Inače, arheološka istraživanja su potvrdila da su braća Kantakuzin crkvu podigla na temeljima hrama iz vremena Nemanjića, a – po legendi – srpska vojska se ovde pričestila pred boj na Kosovu.

 

Izvor: Novosti.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: