Loading
GSS Media

Vesti

OPREZ! NAJVIŠE JE LAŽNIH KOVANICA OD 1 KM: EVO KAKO IH OTKRITI

Kriminalne grupe u našoj zemlji konstantno u opticaj stavljaju krivotvoreni novac, i to uglavnom lažne konvertibilne marke, eure i američke dolare. Prema podacima koje nam je ustupila Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), najviše se u opticaju može naći lažnih kovanica od 1 KM, ali su “popularne” i novčanice od 20 i 50 KM.

 

 

Prošle godine u CBBiH vještačeno je 1.036 krivotvorenih novčanica, od čega 821 novčanica KM, 162 novčanica eura i 53 američka dolara (USD). Kada je riječ o kovanom novcu, protekle godine u CBBiH registrirano je 2.676 KM lažnih kovanica, a najviše od 1 KM, i to 2.469.

Krivotvorina u apoenu od 100 KM bilo je 286, a potom u apoenu od 20 KM – 275. Lažni dolari su bili u apoenu od 100 USD, a otkriveno ih je 53. Što se tiče lažnih eura, najviše je otkriveno u apoenu od 50 eura.

Od 1. januara do 31. marta 2017. godine u CBBiH je registrirano ukupno 188 krivotvorenih novčanica, od čega 120 komada krivotvorenih novčanica KM, 55 novčanica eura i 13 novčanica američkih dolara. Ove godine u promet je ubačeno i 599 komada krivotvorenog kovanog novca KM, a najviše od 1 KM, i to 572.

– Krivotvorine domaće valute su u najvećem broju slučajeva ocijenjene kao loše, dok je većina krivotvorina eura i američkih dolara osrednjeg kvaliteta. Posmatrano po godinama, može se reći da su najčešće krivotvore novčanice u apoenima od 20 KM i 50 KM te kovani novac u apoenu od 1 KM. U poređenju s količinom novca u opticaju, radi se o malim količinama krivotvorina, koje ne mogu ugroziti monetarnu i finansijsku stabilnost, saopćeno je iz CBBiH.

Zajedničke akcije

Kriminalne grupe u većini slučajeva lažni novac rasturaju po ugostiteljskim objektima, trgovinama i mjenjačnicama. U proteklom periodu u BiH otkrivene su i ilegalne štamparije, koje su pronađene na teritoriju Prijedora i Brčkog, ali u većini slučajeva krivotvorine dolaze iz zemalja regiona.

Emkić: Građani oprezniji

Mi smo u Distriktu Brčko imali akciju “Euro 2009”, u saradnji s policijom Republike Srbije, kada je na našem području otkrivena ilegalna štamparija. Tada je otkrivena velika količina krivotvorenog novca, a i kolege u Srbiji uhapsile su određen broj osoba. Važno je istaći da se sve akcije rade u saradnji sa Sudom i Tužilaštvom BiH, koji su nadležni za procesuiranje ovih krivičnih djela. Nakon ove akcije, bilo je slučajeva otkrivanja falsificiranih novčanica, ali u manjem obimu, jer su građani bili oprezniji i odmah su prijavljivali slučajeve stavljanja u opticaj lažnog novca, kaže Halid Emkić, portparol policije Distrikta Brčko BiH.

Kako prepoznati falsifikat

Kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefnu štampu, koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenljivi elementi, koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra. Osim ovih zaštitnih elemenata, postoje i elementi koji se provjeravaju upotrebom odgovarajuće opreme, a koju koriste banke i druge institucije. Krivotvorene kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima i detaljima u kovanju.

O svim ovim elementima CBBiH obavještava javnost prilikom puštanja u opticaj novih serija novčanica, a informacije su dostupne i na internet stranici banke.

Izvor: Hayat.ba

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: