Loading
GSS Media

Vesti

EU popustila, kraj haosa na granicama?

Dimitris Avramopoulos, poverenik Evropske unije za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo odobrio je da se privremeno stavi van snage primena uredbe o strožijim kontrolama, prenose hrvatski mediji.

 

 

Zbog uvođenja sistemskih kontrola granica, na osnovu Uredbe EU u zoni Šengena, na svim graničnim prelazima u Hrvatskoj i Sloveniji velike su gužve.

Detaljne provere građana EU i ostalih putnika neće se sprovoditi na graničnim prelazima na unutašnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj. Umesto toga aktiviraju se ciljane kontrole, piše portal net.hr.

Podsećanja radi, uredba je na snagu stupila u petak i izazvala haos na hrvatskim graničnim prelazima.

Ovom Uredbom uvedene su sistemske provere na unutrašnjoj granici EU između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Evropskog privrednog prostora i Švajcarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja. Od početka primene, uprkos primeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta Granične policije Republike Hrvatske, te uprkos saradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske, nisu se u potpunosti uspele ublažiti gužve na graničnim prelazima. Tokom današnjeg dana poverenik Avramopoulos upoznat je s problemima koji su doveli do nerazmernog učinka na protok saobraćaja, te je dogovoreno da se privremeno ukine primena Uredbe za granične prelaze na unutrašnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj, te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Evropskog privrednog prostora i Švajcarske Konfederacije“, prenosi net. hr informacije iz kancelarije direktora policije Hrvatske.

Nova šengenska pravila kontrole putnika bila su uvedena zbog zaštite od terorizma.

 

Izvor: Mondo.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: