Loading
GSS Media

Vesti

NOVI PROTESTI ŠIROM MAKEDONIJE

Građanska inicijativa Za zajedničku Makedoniju organizirala je nove proteste u Skoplju za očuvanje unitarnosti zemlje i odbacivanje “Tiranske platforme”.

Učesnici protesta su ponovili da neće odustati od svojih zahtjeva, javila je agencija MIA.Protest je, kao i obično, počeo ispred zgrade Vlade, a završen ispred Sobranja.

Tokom protesta, ispred zgrade Sobranja pročitan je “Manifest za četvrti Ilinden”, kojim se Makedonci pozivaju da daju glas za slobodnu, nezavisnu i demokratsku Makedoniju i da čitav svijet treba čuti šta sadrži “Tiranska platforma”, navela je MIA.

 

PROTESTI ŠIROM MAKEDONIJE

 

Demant iz SDSM-a

Protesti su organizirani u tridesetak gradova širom Makedonije, između ostalog u Ohridu, Ðevđeliji, Kičevu, Krivoj Palanci, Delčevu, Kočanima… Inicijativa Za zajedničku Makedoniju i pristalice do sada vladajuće stranke VMRO-DPMNE pozivaju građane na ulice zbog, navode, dogovora čelnika opozicionog Socijaldemokratskog saveza o platformi, koja predviđa da albanski jezik postane drugi službeni jezik u državi, što, ističu, šteti interesima makedonskog naroda. Organizatori protesta uvjereni su da će to voditi ka federalizaciji i kantonizaciji zemlje te da bi provođenje tog ugovora trajno promijenilo karakter Makedonije. Iz SDSM-a demantirali su ove informacije i potvrdili kako je dogovorena šira upotreba albanskog jezika, ali u okvirima Ustava.

– Prihvatanje platforme stvorene u drugoj državi i na inicijativu strane vlade nije u skladu s normalnim tokovima politike u bilo kojoj zemlji na svijetu -, izjavio je lider VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski, dodavši da će koalicija Zorana Zaeva i albanskih stranaka dovesti do toga da Makedonci u svojoj zemlji postanu opozicija, a Albanci vlast.

Čelnik SDSM-a Zoran Zaev predstavio je program, kako je nazvao, “nove vlade”.

Zaev nije dobio mandat

Naglasio je da će ta vlada predložiti zakonska rješenja kojima će se proširiti upotreba albanskog jezika, u okviru Petog amandmana na Ustav Makedonije. O ostalim elementima albanske platforme, rekao je Zaev, može se razgovarati. Naglasio je posvećenost nove parlamentarne većine jačanju unitarnosti, suvereniteta i stabilnosti zemlje. Zaev nije dobio mandat za sastav vlade od predsjednika Đorđi Ivanova iako je osigurao podršku većine u parlamentu.

 

Izvot: Hayat.ba

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: