Loading
GSS Media

Vesti

Kampanja protiv vakcinacije velika pretnja po zdravlje dece

Male boginje su u Sjedinjenim Državama iskorenjene pre 15 godina, zahvaljujući razvoju pouzdane vakcine protiv tog virusa, ali brojni američki lekari sada su zabrinuti da bi to moglo da se promeni jer se mnogi roditelji protive vakcinaciji svoje dece protiv te bolesti.

 

 

Vlada Jemena i Svetska zdravstvena organizacija ubrzano rade na tome da 5 miliona dece bude vakcinisano protiv polia, dečje paralize, ove godine, ali u Sjedinjenim Državama, neki roditelji su odlučili da ne vakcinišu svoju decu. Doktor Piter Hotez, koji je govorio putem Skajpa, kaže da u Teksasu postoji aktivan pokret protiv vakcinacije.

“Veoma je organizovan, do tačke u kojoj sada imamo skoro 50 hiljada dece u Teksasu čije porodice nisu želele da ih vakcinišu”, ističe dr Piter Hotez sa Bejlor koledža za medicinu.

Hotez i drugi lekari su zabrinuti da bi bolesti, koje su retke ili čak iskorenjene u Sjedinjenim Državama, mogle da se vrate. Posebno su zabrinuti zbog malih boginja, veoma zarazne, često smrtonosne bolesti. Roditelji koji su skeptični u vezi sa vakcinama dobijaju pogrešnu poruku od različitih slavnih ličnosti, kažu lekari, čak i od Donalda Trampa. Mnogo pre izbora, tokom jedne republikanske debate, kandidat Donald Tramp povezao je vakcinu sa autizmom.

“Jednog dana, dvogodišnjak, malo dete, prelepo dete, primilo je vakcinu i vratilo se kući. Nedelju dana kasnije dobilo je visoku temperaturu, razbolelo se i sada ima autizam”, rekao je Tramp. Ali Hotez kaže da ne postoji veza.

“Ja sam naučnik koji se bavi vakcinama. Pravim vakcine za zanemarene tropske bolesti i one koje su povezane sa siromaštvom. Takođe sam roditelj deteta koje je sada odraslo. Imam ćerku koja ima autizam i druge mentalne probleme, a imamo ogromnu količinu podataka koji pokazuju da mozgovi dece sa autizmom imaju izmenjeno neurološko stanje u ranoj trudnoći, pre nego što prime vakcine.”

Hotez je zabrinut da će se smrtonosne bolesti kao što su male boginje ponovo vratiti u Sjedinjene Države. On je takođe zabrinut da će se pokret proširiti po svetu ka zemljama kao što su Indija, Kina i Nigerija.

“Zabrinut sam da ćemo se ponovo suočiti sa prošlošću ukoliko ne zaustavimo trend protiv vakcina”, upozorava dr Hotez.

Izvor: Glasamerike.net

 

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: