Loading
GSS Media

Vesti

Hrvatskoj veleposlanici Romani Vlahutin zbog borbe protiv korupcije u Albaniji prijete smrću

VELEPOSLANICA EU-a u Albaniji Romana Vlahutin i članovi njene obitelji dobili su 24-satnu pratnju policije, nakon što su se prijetnje smrću intenzivirale u posljednje vrijeme, piše austrijski Standard.

Prijetnje se povezuju s najavom reforme pravosuđa u Albanij, koja je za Der Standard, primjer “endemski korumpirane zemlje”.

Albanija je inače odnedavno kandidat za punopravno članstvo u Europskoj uniji, a smatra se kako je upravo u pravosuđu najveća korupcija. Protiv korupcije u Albaniji izravno su uključene i EU i američke institucije, a prijetnje su stigle i na adresu Donalda Lua američkog veleposlanika te na adresu Genoveve Ruiz Calaverae članicu Europske komisije.

Romana Vlahutin ambasador Hrvatske u Albaniji

 

Vlahutin, Lu i Calavera članovi su komisije koji provjeravaju rad i imovinu sudaca i državnih odvjetnika u toj zemlji, a krajnji cilj Komisije je da se korumpirane ljude ukloni iz sustava pravosuđa Albanije.

Korumpirani suci i tužitelji tako su se našli u strahu od gubitka posla, ali i klasični kriminalci koji su od takvog pravosuđa do sada imali izravnu korist.

Vlahutin je bivša savjetnica Ive Josipovića, koja je 2014. godine imenovana za voditeljicu izaslanstva Europske unije u Tirani.

 

Iyvor: Index.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: