Loading
GSS Media

Vesti

UDAR NA HRVATSKE POTROŠAČE Poskupljuje struja, a vrlo brzo očekuje se i osjetan skok cijene plina

Ove će godine trošak električne energije za prosječno kućanstvo biti manji za 200-tinjak kuna godišnje u odnosu na 2016. godinu, i to prvenstveno zbog PDV-a na struju – snižena stopa PDV-a anulirat će povećanje naknade za zelenu energiju koje nas čeka. Cijene struje, dakle, ne idu (zasad) gore!

 

hrvatska struja plin

 

Da pojasnimo; cijena struje koju vidimo na računu nakon povećanja naknade bit će veća u odnosu na cijenu nakon 1. siječnja 2017. jer je tada smanjen PDV na struju sa 25 na 13 posto, a nije povećana naknada. No, u odnosu na 2016. bit će manja. Naime, porezna reforma dovela je do smanjenja računa za struju za prosječno kućanstvo na godišnjoj razini (prosječna potrošnja iznosi 2800 kilovatsati godišnje) od 282 kune. Zbog novih proizvodnih kapaciteta koji su u pogonu od 2016. i 2017., potrebno je u postojećem sustavu naknade za obnovljive izvore izvršiti korekciju iste. Ona će se, prema dostupnim informacijama i nekim izračunima, povećati s trenutačnih 3,5 lipe po kilovatsatu na 6,6 lipa po kilovatsatu. To će povećanje naknade, dakle, rezultirati umanjenjem iznosa od 282 kuna na 200 kuna godišnje uštede u odnosu na 2016. godinu. Drugi izračuni koji dolaze iz kuloara kažu da će se naknada povećati na sedam, 7,5 lipa po kilovatsatu, no i u tom slučaju će iznosi na računima biti manji – za oko 150 kuna u odnosu na 2016. godinu.

Zbunjenost u Vladi

No, u vladajućoj se koaliciji, evidentno, igraju gluhih telefona pa se s jedne strane može čuti da će cijene električne energije u 2017. rasti, s druge strane da neće. Istina je u sredini lošeg komuniciranja i činjenice da dvije važne odluke za tržište električne energije – smanjenje stope PDV-a na struju i povećanje naknade – nisu donesene u isto vrijeme, što pridonosi zbunjenosti. Stopa PDV-a je smanjena sa 1. siječnja ove godine, a povećanje naknade dolazi uskoro. To je, ujedno, i dodatni obol nepotpunoj komunikaciji vladajuće koalicije – MOST-a i HDZ-a – prema građanima.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović je, naime, ovih dana najavio skoro poskupljenje struje, a razlog je povećanje naknade za obnovljive izvore. Na to se jučer osvrnuo i ministar financija Zdravko Marić izjavivši kako će na temu poskupljenja struje razgovarati.

Nakon što se javnost već tim oprečnim signalima uzbunila, Dobrović je pojasnio svoju izjavu rekavši da se radi o povećanju naknade. Istina je, naime, da će doći do povećanja naknade za obnovljive izvore, ali građanima cijena električne energije ne bi trebala rasti u odnosu na prošlu godinu jer je poreznom reformom snižen PDV na isporuku struje krajnjim potrošačima. Isto se može čuti i od opskrbljivača električnom energijom pa i od njihovih “neprijatelja” – proizvođača energije iz obnovljivih izvora energije. Na kraju je stigao i službeni odgovor Ministarstva zaštite okoliša i energetike koji, također, to potvrđuje:

“Prema modelima koje smo izradili, cijena struje za građane bit će niža u odnosu na 2016. Ministarstvo čini sve kako bi spriječilo da se loše odluke bivše Vlade, a vezano uz povećanje naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prelome preko leđa građana”.

Bivša je Vlada, podsjećaju, 2013. enormnim povećanjem ugovora za obnovljive izvore drastično povećala potrebe izdvajanja za sustav poticaja koji su dio računa za građane. Preuzete obaveze samo za 2017. iznose 1,1 milijardu kuna, za 2018. godinu 1,5 milijardi, a za 2019. 1,6 milijardi kuna. Donošenjem Uredbe o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji u prosincu 2016. spriječeno je značajno poskupljenje do kojega je trebalo doći 1. siječnja. 2017. Također je smanjen PDV na električnu energiju.

– To je bio prvi korak koji smo poduzeli te se odmah krenulo u pripremu paketa mjera koje će za građane značiti manju cijenu električne energije, što smo od početka i najavljivali – odgovaraju u Ministarstvu, dodajući da se modeli u ovom trenutku razmatraju i usuglašavaju na razini Vlade zajedno s ostalim ministarstvima. O kakvim je točno modelima riječ i kada će oni biti predstavljeni, zasad nije poznato.

Za razliku od cijena električne energije, građani nakon 1. travnja i liberalizacije tržišta plina za kućanstva mogu očekivati rast cijena plina. I to, prema riječima struke, dolazi sasvim sigurno jer je cijena plina na tržištu u zadnjih godinu dana za 15-ak posto veća od regulirane cijene. No, nitko od stručnjaka u ovom trenutku ne želi prognozirati koliki bi taj rast mogao biti.

Šutnja o plinu

Da će cijene plina rasti nedavno je na susretu s novinarima potvrdio i Pavao Vujnovac, čelnik grupacije Energia naturalis, u čijem sastavu posluje Prvo plinarsko društvo.

– U zadnjih godinu dana cijena plina porasla je 70 posto. Općenito, očekujemo rast cijene plina u idućoj plinskoj godini u odnosu na današnje stanje – rekao je Vujnovac, koji pozdravlja deregulaciju tržišta plina kroz Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina kojim će se, između ostalog, provoditi natječaji za određivanje opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina koji će odrediti maksimalnu cijenu plina za kućanstva kako bi se građani zaštitili od prekomjernih cijena. Ukida se i obveza proizvođača plina da cjelokupnu proizvedenu količinu prvenstveno ponude opskrbljivačima koji plinom opskrbljuju kupce na području Hrvatske.

Drugim riječima, domaći proizvođač plina Ina dosad je, po uvjetima koje je regulirala država, proizvedeni plin prodavala veleprodajnom opskrbljivaču, HEP-u, koji je opet po reguliranim uvjetima taj plin prodavao lokalnim distributerima, a oni opet po reguliranim cijenama – kućanstvima.

Ina će sada moći prodavati bilo kome i u tvrtki poručuju da su spremni za razdoblje potpune deregulacije.

– Kao trenutačno jedini proizvođač plina u Hrvatskoj možemo poručiti našim kupcima da smo osposobljeni da možemo zakupiti dovoljno skladišnih i transportnih kapaciteta kako bismo kupcima pružili dovoljnu fleksibilnost uz optimalnu cijenu. Svojom proizvodnjom Ina zadovoljava oko 50 posto ukupnih hrvatskih potreba za prirodnim plinom. Ina je i dalje najveći veletrgovac i opskrbljivač tržišta plinom. Bez obzira na skoru liberalizaciju tržišta, i dalje će biti jedan od ključnih elemenata sigurne opskrbe – odgovaraju u toj kompaniji.

No, poenta je da će kućanstva, od koga god kupili plin nakon deregulacije, sada osjetiti kretanje cijena plina na tržištu – išle one gore ili dolje.

 

Izvor: Jutarnji.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: