Loading
GSS Media

Vesti

OD ZNATIŽELJE DO UNOSNOG BIZNISA Unikatni komadi koje pravi ovaj Čačanin dostižu cenu i do 700 evra

Kada je 2012. iz znatiželje izradio prvu lulu, Čačanin Darko Milovanović nije ni pomišljao da će mu to postati unosno zanimanje.

 

Gilo pipes

 

Darko je najpre počeo da restaurira polovne lule, a potom je poželeo da napravi jednu za sopstvenu upotrebu. U to vreme u Srbiji nije bilo pajpmejkera pa nije imao od koga da nauči zanat. Okrenuo se internetu i nekoliko meseci proučavao sve što je napisano i snimljeno u vezi sa izradom lula. U novu avanturu ušao je potpuno samouk, uz malu savetodavnu pomoć iskusnijih kolega iz Hrvatske i Crne Gore.

– Prvu lulu sam pravio skoro mesec dana, ali sam izradu nakon dosta grešaka i prepravki ipak priveo kraju. Odmah nakon prve započeo sam sledeću, jer mi je to već tada izgledalo kao zanimljiv hobi. Zatim je došla treća, četvrta, peta, a sada već ni sam ne znam koliko sam ih napravio – priča Milovanović.

Objašnjava da se lule mahom prave od briara, korena mediteranskog drveta koje je u Hrvatskoj i Crnoj Gori poznato i kao visoki vrijes. Kao materijal još su poželjni maslina i morta, fosilizovani hrast star po nekoliko hiljada godina. Briar nabavlja u Italiji, a maslinu u Crnoj Gori.

– Svaka moja lula je u potpunosti ručno rađena i unikatna, a oblik zavisi od trenutne inspiracije i materijala za izradu, pošto se uvek trudim da oblik lule prati strukturu materijala od koga je izrađena. Prodajem ih pod imenom “Gilo pipes”, što je nadimak mog sina Gavrila – otkriva Darko.

Interesovanje za njegovim rukotvorinama iz dana u dan postajalo je sve veće pa je od hobija napravio dodatno zanimanje, budući da radi i kao službenik Policijske uprave u Čačku. Kao majstor svog zanata koji se graniči sa umetnošću postao je poznatiji u svetu nego u u Srbiji. Lule iz serije “Gilo pipes” na internetu dostižu cenu i do 700 evra. Osim toga, kreativnom Čačaninu sa različitih meridijana stižu specijalne porudžbine, pa je tako za kupce iz arapskih zemalja isporučio veliki broj namenski izrađenih lula.

– Jedan od njih mi je naručio lulu sa likom Lenjina. Uradio sam je i klijent je bio veoma zadovoljan – kaže kroz osmeh Darko Milovanović.

Rekviziti umetnika

Lula je svojevremeno bila neizostavni rekvizit umetnika, naučnika, boema… Veoma su retke fotografije da se bez lule u ustima mogu videti naučnik Albert Ajnštajn, otac atomske fizike Nils Bor, tvorac Šerloka Holmsa ser Artur Konan Dojl ili nemački nobelovac, pisac Ginter Gras.

 

Izvor Blic.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: