Loading
GSS Media

Vesti

Hrvatska svakodnevica: Od “Stayin’ Alive” do “otvor’ ženo kapiju…”

“Znate koju je pjesmu najbolje tada vrtiti u glavi dok radite masažu srca? Stayin’ alive”, otkrila nam je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održavši novinarima kratak tečaj Prve pomoći.

 

Ivana Petrovic Nova tv

 

“Znate koju je pjesmu najbolje tada vrtiti u glavi dok radite masažu srca? Stayin’ alive”, otkrila nam je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održavši novinarima kratak tečaj Prve pomoći.
U NATO drillu pjevaju Stayin’ alive iliti “ostati živ” – kaže predsjednica, ali bogme mogla bi to postati i onako jedna neformalna himna jednog dijela građana Hrvatske. Afera HAVC, kao i mnoge druge, govore da se lova dila u jednom te istom krugu ljudi – od kulture do gospodarstvai politike. Sve je to jedan te isti tip škvadre. Koja kad se dogodi gužva – obično ništa ne zna. Jer oni su slobodumni, urbani, bez smisla za novac i eto, ne znaju kako se to baš sve raspoređuje. A navikli su dobivati par milijuna, a ne iskoračiti na tržište s golim vlastitim radom i kvalitetom.
Svi drugi, od intelektualaca do radništva, koji ne pripadaju toj kasti bilo inetersno bilo ideološki, mogu pjevati Stayin’ alive. Uskoro nam odnosi zaposlenih, nezaposlenih i umirovljenika postaju čisti Bee Gees. Zaposlenih ima jednako koliko i nezaposlenih i umirovljenih i pitanje je do kada će taj omjer držati vodu, do kada će zaposleni moći to izdržati. I uvijek se vraćamo na jedno te isto. Hrvatska može prodisati samo uz snažan, neovisan i pročišćen sustav kaznenog progona. I ostalih službi koji taj sustav opslužuju. Afera dnevnice dobila je prvu fazu epiloga. Iz javnog i parlamentarnog pogovora preselila se u sferu kaznenog progona. Pritvoren je Tomislav Saucha, saborski zastupnik i bivši predstojnik Milanovićeva ureda. Snimak njegova dragovoljnog odlaska u DORH niz ulicu u s torbom – neodoljivo podsjeća na jednoga koji je niz ulicu bježao s torbom. Ono važno je da ti prezime počinje na – S. Tomislav Saucha se sumnjiči da je pronevjerio onih 300.000 kuna ispisanih na fol dnevnice savjetnika Budaka i Goldsteina. Kako, zašto, zbog čega ili za koga još se ne zna, ali se špekulira s osobnim problemima. Iako su Ured premijera i Ured predstojnika ureda financijski odvojeni Milanovićeva velika greška je što nije smjenio Sauchu, jer je morao znati za njegov karakter, probleme i sklonosti. I od toga se ne može amnestirati. Druga pak stvar je nalaz revizije. Kad revizija uoči nepravilnosti to u kaznenom smislu ne mora značiti ništa. Ali treba provjeriti. Zbog čega se revizija ograničila samo na 2015. i Sauchu? Zašto se Ured za reviziju nije vratio na prethodne godine? DORH, neslužbeno se doznaje, je. I utvrdio je da se tako radilo od 2012. pa sve do polovine prošle godine. Saucha je u pritvoru po osnovi utjecaja na svjedoke.
“Ako varate morate snositi posljedice. A iz svega je očito da je ministar varao. Pozivam Vas premijeru da budete reformator, a ne falsifikator”, kazao je Davor Bernardić o “slučaju Barišić”.
I tako je oprba dan uoči Sauchina uhićenja svojim poštenjem “krečila” Pavu Barišića. S milijun fraza bez misli. Bez ikakve pretenzije da bi mi kvalificirali “slučaj Barišić”, jer za znanstvenu problematiku treba imati ekspertna znanja – valja navesti činjenicu pravosuđa čija je literatura sve pravne dileme riješila prije 200 i više godina. Njemačkog. Bivši predsjednik Christian Wulff je pod pritiskom njemačkih medija prije nekoliko godina podnio ostavku. Slučaj sličan Barišićevom – nije naveo fusnotu, pa mu se doktorat smatrao plagijatom. Pretprošle godine njemački sud ga je oslobodio krimena utvrdivši da je bila riječ o pogrešci, a ne plagiranom znanstvenom radu. Prema tome – polako. To se prije svega odnosi na MOST koji je pri glasovanju bio suzdržan. I za kojeg više ne znamo je li u Vladi ili u oporbi.  A nemaju ekspertnih znanja o ničemu, već diskutiraju antisistemski i kako naiđe ili kako im netko nešto došapne. Bilo da je riječ o znanosti, kulturi ili diplomaciji. Njihov čelnik i predsjednik Sabora Božo Petrov je bio u BiH. I ondje je Denis Zvizdić zlonamjerno interperetirao nešto što Petrov nije rekao. Kako bi iskompromitirao ne Petrova, već Hrvatsku. A predsjednik Sabora nije rekao ništa posebno ili epohalno doli već milijun puta izrečenu frazu.
“Mi smo bili spremni kupiti kontrolni paket hrvatskih dionica MOL-a u Ini. Ali sada je to stvar koju će rješavati hrvatska i mađarska Vlada. Ako nam se oni obrate mi smo spremni razmotriti taj prijedlog”, kazao je Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u RH.
Jedan od događaja tjedna je presica ruskog veleposlanika, prpošnog i proaktivnog Azimova. Koji se u nekoj poluvojnoj uniformi stalno o nečemu očituje. U Americi Donny the President tvita li ga tvita. Okomio se na Shopping centar koji je iz prodaje izbacio modnu kolekciju njegove kćeri Ivanke. I dionice im odmah pale. U EU ne žele njegova veleposlanika. Bruxelles umjesto da gleda svoja posla glumi Donnyjeva psihoprofilera. Umjesto da planira summit EU-SAD Bruxelles se bavi – parolaškom politikom.
U tjednu koji je za nama slavio se blagdan blaženog, uskoro i svetog kardinala Alojzija Stepinca, jedine osobe u bližoj hrvatskoj povijesti koja je za sebe mogla reći ”moja savjest je čista”. Tjedan su obilježile i mnoge etno priredbe, pa tako doznasmo da će lički škripavac nakon krumpira pod zaštitu Europske unije. Lika će tako postati naša glavna EU miljenica. A i šokačko sijelo je stiglo u Zagreb. Ne s bećarcem, da ne bi bilo uvrijeđenih cvilidreta, već s onom svima dragom “Otvor’ ženo kapiju man’ se očenaša..”.

Izvor Dnevnik.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: