Loading
GSS Media

Vesti

Saborski odbor odlučio, ove godine u Guči neće biti mesta za estradne zvezde!

SABORSKI odbor odlučio je da će 57. Dragačevski sabor trubača biti održan od 9. do 13. avgusta, a novina je da ove godine u zvaničnom programu u Guči neće biti mesta za estradne zvezde

 

Guca sabor

 

Kako nam je rekao Slobodan Jolović, predsednik Saborskog odbora, prema već utvrđenom predlogu programa najveće trubačke fešte na svetu, svih pet dana trajanja, na glavnoj pozornici ređaće se najbolji trubači koje danas Srbija ima, odnosno svakoga dana će trubači na pozornici “gruvati” po šest sati.

– Osim finalnog takmičenja (subota) i takmičenja majstora trube (nedelja), tu su ponoćni i koncerti naših najpopularnijih trubača Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića, Dejana Jevđića, Bobana Markovića, Ekrema Mamutovića, Veljka Ostojića i drugih, zatim, nastup pobednika prošlogodišnjeg sabora, pa finalno takmičenje mladih orkestara, inostrani orkestri i još mnogo tradicionalnih programskih sadržaja – kazao je Jolović za “Novosti”. – Najverovatnije ćemo ukinuti direktne TV prenose, jer se čarobni zvuk trube i saborska atmosfera na pravi način jedino mogu osetiti uživo u Guči.

Ove godine će ulaz biti besplatan za sve programske sadržaje na obe pozornice – kraj Bjelice i ispred Doma kulture, a ugostiteljske šatre se vraćaju u crkvenu portu. Početkom maja, kako je planirano, biće otvoren Dom trubača, svojevrstan hotel napravljen za smeštaj trubača tokom Sabora, za koji su sredstva obezbedili Ministarstvo trgovine i turizma i opština Lučani od ostvarenih saborskih prihoda.

– Biće i novih predtakmičarskih centara – naglašava Jolović. – Ostavili smo rok da do 15. marta svi zainteresovani podnesu prijave. Zasada su interesovanje pokazali Knjaževac, Požega, Vladičin Han, Leskovac, Prijepolje, a pregovaramo i sa Vrnjačkom Banjom.

Jedna od novina na ovogodišnjem Saboru je to što će titula “majstor trube” moći da se dobije sa osvojene tri pobede, ili sa dve pobede i navršenih 50 godina života, odnosno sa navršenih 60 godina života i najmanje 20 godina učešća na finalnom takmičenju. Osvajač titule “šampion Guče”, kad navrši 65 godina života, biće predložen za nacionalnu penziju ako je do tada nije ostvario po drugom osnovu.

Na 57. Saboru “Večernje novosti” će najpopularnijem trubaču, po oceni žirija publike, po 54. put uručiti nagradu – “Zlatnu trubu”.

 

Izvor: Novosti:rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: