Loading
GSS Media

Vesti

Pacijenti izabrali: Ovo su najdoktor i najsestra Hrvatske za 2016. godinu

Zahvalnicu za najsestru primila je Božena Kapitarić, medicinska sestra s Onkološkog odjela Županijske bolnice Čakovec, a najdoktorom za 2016. godinu proglašen je Stipislav Jadrijević, abdominalni kirurg u bolnici Merkur.

 

doktor i sestra 2016

 

U povodu Svjetskog dana bolesnika, 11. veljače, Udruga hrvatskih pacijenata proglasila je danas najsestru i najliječnika za 2016. godinu. Marijo Drlje, predsjednik UHP-a, kazao je uvodno kako ovaj dan posvećuju “onima koji rade odgovorno i humano, na dobrobit svih oboljelih”.

Zahvalnicu za najsestru primila je Božena Kapitarić, glavna medicinska sestra centralne dnevne bolnice Županiske bolnice Čakovec kojoj je ovo drugi put da dobiva to priznanje (prvi ga je put dobila 2012. godine. Drlje je kazao da “na širem području Čakovca i Varaždina nije bilo osobe koja nije podržavala da sestra Božena ove godine bude izabrana za najsestru“. Potom je pročitao pisma koja su uz podršku prijedlogu da Božena Kapitarić bude proglašena najsestrom slali pacijenti kojima je pomagala, kao i njeni kolege.

“Svojom empatijom i podrškom pacijentima i obitelji uvijek je na raspolaganju, bez obzira na radno vrijeme. Cijeli svoj život radi u zdravstvu, i to s teškim, često neizlječivim bolestima”, istaknuli su u pismu onkološki bolesnici iz čakovečke bolnice. Zahvalnicu je Boženi Kapitarić uručio Drlje, a ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je također bio na presici, predao joj je ružu.

“Zahvalila bih ponajprije svim pacijentima koji su me predložili za ovu stvarno jako lijepu zahvalu; želim im što više zdravlja te da nas što manje posjećuju”, kazala je Kapitarić.

Najdoktorom za 2016. godinu proglašen je Stipislav Jadrijević, abdominalni kirurg u bolnici Merkur. “Njegovi kolege su za njega rekle da je hrabar i da uzima najteže slučajeve. Da je i samo to, danas bi to bilo dovoljan razlog za ovo priznanje”, kazao je Drlje. Dodao je i kako pacijena Jadrijević ima dobre komentare na raznim portalima ta, što u udruzi također prate, te također pročitao iskustva  s doktorom Jadrijevićem. “Da bi netko bio dobar liječnik, mora najprije biti dobar čovjek“, istaknuo je pritom.

Potom je Jadrijeviću uručio zahvalnicu, navevši kako misli da je ova odluka “stopostotni pogodak”, s čime se složio i ministar Kujundžić.

“Lijepo je kad struka kaže da ste dobri, i da ste u vrhu u onome što radite, ali nema ništa ljepše kad to vaši pacijenti, zbog kojih ste i izabrali taj posao, da biste pomagali ljudima, kad oni to prepoznaju, to je nešto najljepše što se jednome liječniku u karijeri može dogoditi“, kazao je Jadrijević.

Ministar Kujundžić kazao je kako se prvo želi prisjetiti 1993., kad je papa Wojtyla ustanovio Dan bolesnika, “jer svi ćemo prije ili kasnije biti bolesni”. Dodao je i kako se nerijetko u zdravstvu govori o problemima, a ne o najboljima. Udruga pacijenata ovim simboličkim zahvalama, kazao je ministar, potiče sve zdravstvene radnike da budu još bolji.

Zahvalnicu je Drlje u ime udruge uručio i zagrebačkom Gradskom društvu Crvenog križa. Pozvao je i sve da se uključe u predlaganje najsestre i najliječnika za 2017. godinu, a prijedlozi će se primati do 15. prosinca.

 

Izvor: Dnevnik.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: