Loading
GSS Media

Vesti

Tusk: Tramp pretnja Evropi koliko i Rusija, Kina i islamisti

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je da se predsednik SAD Donald Tramp pridružio Rusiji, Kini i radikalnom islamu kao jedna od pretnji po Evropu. Pozvao je Evropljane da se drže jedni drugih kako bi izbegli dominaciju druge tri kontinentalne sile.

 

Donald Tusk

 

Tusk tvrdi da bi EU sada trebalo da učini više na ugovaranju novih sporazuma o slobodnoj trgovini. Predsednik Evropskog saveta smatra da se EU suočava sa najvećim izazovima u svojoj 60-godišnjoj istoriji. Tusk je kao ključne spoljne pretnje naveo “Kinu punu samopouzdanja”, “agresivnu politiku Rusije” prema susedima, “radikalni islam” koji potpaljuje stanje anarhije na Bliskom istoku i u Africi.

 

Tusk je među pretnje dodao “i zabrinjavajuće izjave nove američke administracije”. “Sve te pretnje čini našu budućnost izuzetno nepridvidljivom”, ocenio je u pismu Tusk. Rojters navodi da ovakve Tuskove ocene spadaju među najsnažnije upućene novom američkom predsedniku Trampu koje je preuzeo dužnost pre 11 dana.

 

“Dezintegracija Evropske unije neće voditi obnavljanju nekakvog mitskog, punog suvereniteta zemalja članica, već njihovoj pravoj i faktičkoj zavisnosti od velikih supersila – SAD, Rusije i Kine. Samo zajedno možemo da budemo u potpunosti nezavisni”, poručio je predsednik Evropskog saveta.

 

Izvor: RTS

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: