Loading
GSS Media

Vesti

Srbija radi na modernizaciji vojske

Nakon modernizacije vojske Srbija će sigurno biti jača, ali to ne znači da će imati ekspanzionističke pretenzije prema bilo kome, istakao je premijer Aleksandar Vučić. Dodaje da se ne razmišlja o uvođenju obaveznog vojnog roka.

 

Vojska srbije

 

Na pitanje o modernizaciji vojske i uvođenju vojnog roka, Aleksandar Vučić je rekao da je za Srbiju ključna modernizacija resursa, ali da je politička odluka takva da nijednog trenutka ne učestvuje u bilo kakvim osvajačkim poduhvatima.

 

Premijer je istakao da je dobro što Srbija ima profesionalnu vojsku, u koju treba da ulaže više, te da će takva vojska biti opremljena i spremna da zašititi Srbiju u svakom trenutku. “Razmišljamo o modernizaciji vojske. Imamo profesionalnu armiju, mislimo da ona može da da najbolje rezultate”, naveo je Vučić i istakao da Srbija nema osvajačke namere. Dodao je da bi veliki deo Srbije želeo uvođenje vojnog roka, ali da to nije realno. “Oni koji govore o tome treba da ponude i novac”, rekao je Vučić. Istakao je da se vojska mora modernizovati, jer resursi ističu.

 

“Ključna stabilizacija Zapadnog Balkana”

Aleksandar Vučić je izrazio očekivanje da će sutrašnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu proteći u “trezvenim razgovorima” i da će svi razumeti da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključni preduslov za napredak.

 

Aleksandar Vucic

 

Nakon otvaranja Srpsko-grčkog poslovnog foruma u Beogradu, Vučić je rekao da se nada da će sa drugom stranom biti moguće razgovarati na način koji će sačuvati mir. “Nadam se da ćemo moći da razgovaramo trezveno, da razgovaramo tako da sačuvamo mir i nadam se da ćemo svi dobro razumeti da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključni preduslov za napredak naših ekonomija i bolji životni standard”, istakao je premijer. Uspeh tog dijaloga nije samo na Beogradu, rekao je Vučić i dodao da “veruje da ćemo mi pokazati dobru volju, a nadam se da će to uraditi i druga strana”. U Briselu će sutra biti održana druga runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou. Delegaciju Beograda predvode premijer Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a Prištinu predstavljaju kosovski premijer i predsednik, Isa Mustafa i Hašim Tači.

 

“Prošle godine izvoz iz Srbije najbolji u istoriji”

Pokrivenost uvoza izvozom u 2016. godini iznosila je 77,6 odsto, što je najbolji rezultat u istoriji, istakao je Vučić. Rekao je da je taj rezultat postignut pre svega zbog nemačkih, austrijskih i italijanskih kompanija koje posluju u Srbiji, a koje su izvozile u svoje zemlje. “Nisu srpski privrednici bili nosilac tog izvoza, već strane firme koje su izvozile u svoje zemlje”, rekao je Vučić. Naveo je da je u 2015. godini pokrivenost uvoza izvozom iznosila 73,5 odsto.

Izvor: RTS

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: