Loading
GSS Media

Vesti

Parlament započeo nadzor nad službama bezbednosti

Članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije kontrolisali su rad Centra Bezbednosno-informativne agencije u Novom Sadu, što je prva u nizu planiranih nadzornih poseta centrima službi bezbednosti.

 

Skupstina Srbije

 

Ocenjeno je da aktuelna bezbednosna situacija u regionu zahteva povećani stepen angažovanja i saradnju svih službi bezbednosti u cilju povećavanja bezbednosti i sigurnosti građana, rekao je za Tanjug predsednik odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić.

 

Igor Becic

 

Nadzorna poseta područne jedinice BIA u Novom Sadu predstavlja prvu posetu ove vrste u 11. sazivu Narodne skupštine Srbije. U skladu sa zakonskim ovlašćenjima delegacija Odbora izvršila je kontrolu zakonitosti rada Centra BIA u pogledu poštovanja zakonom propisanih poslova i zadataka. Tokom nadzorne posete članovi delegacije Odbora, po principu slučajnog uzorka, ostvarili su neposredan uvid u dokumentaciju i izvršili nadzor nad zakonitošću primene posebnih postupaka i mera u skladu sa Zakonom o BIA i primene posebnih dokaznih radnji u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.

 

Delegacija Odbora posebnu pažnju posvetila je kontroli primene posebnih mera i posebnih dokaznih radnji u vezi sa dokumentovanjem krivičnih dela: neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, špijunaža, nedozvoljena trgovina, udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca. Pored kontrole zakonitosti rada članovi Odbora su posebnu pažnju posvetili sagledavanju stanja, tehničke opremljenosti i razgovoru sa pripadnicima Centra kako bi se unapredila efikasnost njihovog rada. Pripadnici Centra BIA u Novom Sadu pokazali su konstruktivan i otvoren pristup tokom nadzorne posete članova Odbora. Članovi delegacije Odbora ustanovili su da je u nadziranim slučajevima BIA postupala u skladu sa delokrugom rada i da pripadnici Centra BIA u Novom Sadu postupaju profesionalno u skladu sa zakonom propisanim procedurama i da nema nepravilnosti.

 

Ova poseta je prva u nizu planiranih nadzornih poseta centrima službi bezbednosti, koje će Odbor za kontrolu službi bezbednosti realizovati u narednom periodu u skladu sa planom rada Odbora, u cilju nadzora nad ustavnošću i zakonitošću rada službi bezbednosti, uključujući i nadzor nad zakonitošću primene posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka.

 

Izvor: RTS

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: