Loading
GSS Media

Vesti

Opet burno na zagrebačkom filozofskom fakultetu

Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i danas je bilo burno. Sjednica Fakultetskog vijeća, zakazana nakon višemjesečnog sukoba uprave fakulteta i većine članova vijeća, a na kojoj se trebalo odlučivati o više od 400 točaka dnevnog reda, prekinuta je nakon dva sata burne rasprave.

 

Filozovski fakultet Zagreb - profesori i studenti

 

Vršitelj dužnosti dekana Željko Holjevac i v.d. prodekani napustili su sjednicu nakon što članovi vijeća većinom glasova nisu prihvatili njihov prijedlog dnevnog reda u kojem bi se o izboru novog dekana i uprave odlučivalo na kraju sjednice. Rekao sam na Vijeću da sam otvoren za raspravu o svemu. Hajdemo prvo riješiti zaostatke, a onda pokrećemo izbor dekana, te razgovarati o povjerenju meni i prodekanima, objasnio je Holjevac.

 

Dignuli su se i otišli. Jasno su pokazali da 400 ljudskih sudbina njih ni najmanje ne zanima. Njih zanima samo šest sudbina, a to su njihove vlastite, izjavila je poslije prekida sjednice Meri Tadinac, članica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta. Glasovanju o dnevnom redu, do kojeg je došlo oko 13 sati i u kojemu je od 91 člana vijeća 52 bilo “protiv”, a šest “suzdržanih”, prethodila je rasprava o alternativnom prijedlogu dnevnog reda.

 

U tom su alternativnom prijedlogu članovi Vijeća FF predložili da sjednica počne umjesto izborima u zvanja sa druge četiri točke: konstituiranjem vijeća (zbog izmjene dijela članova), pokretanjem postupka izbora dekana, verificiranjem obnašatelja dužnosti prodekana (koje je, suprotno statutarnim odredbama, postavio Senat sveučilišta umjesto Vijeća fakulteta), te raspravom o povjerenju predstavnicima Fakulteta u Senatu Sveučilišta, ističe se u priopćenju koje potpisuje Inicijativa za Filozofski.

 

Kako nakon rasprave i demokratskog izjašnjavanja, prijedlog v.d. dekana nije prihvaćen, privremena uprava umjesto da na glasanje stavi alternativni prijedlog ustala je i napustila sjednicu, bez obzira na opće neodobravanje članova Fakultetskog vijeća, napominje se u priopćenju. Taj je ružan događaj pokazao da, usprkos neprestanom pozivanju na demokraciju, privremena uprava Filozofskog fakulteta nema želje poštivati volju većine; nema želje steći povjerenje onih kojima upravlja; naposljetku – usprkos pozivanju na stotine sudbina onih o čijem se napredovanju i zapošljavanju trebalo danas raspravljati – privremena uprava ne želi omogućiti Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu da normalno funkcionira, ocjenjuju potpisnici. Vijeće Filozofskog fakulteta smatra da je takvim prekidom sjednice ugrožen sam demokratski ustroj akademske zajednice. Očito je došao čas kada ovakav ustroj treba braniti. To je borba na koju smo spremni, poručili su iz Inicijative za Filozofski.

 

Izvor: HRT

 

Warning: mysql_real_escape_string() expects parameter 1 to be string, object given in /var/www-gss/portal/wp-includes/wp-db.php on line 1173

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: