VESTI IZ SRBIJE

KO NEMA NOVU LIČNU KARTU NEĆE MOĆI DA PODIGNE PENZIJU?

Rok važenja ističe u subotu, a mnogi još nisu zamenili stare isprave. Ostaje da se vidi kako će se na šalterima odnositi prema licima sa nevažećim dokumentima

KO NEMA NOVU LIČNU KARTU NEĆE MOĆI DA PODIGNE PENZIJU?

     Iako rok važenja ličnih karata izdatih na starom papirnom obrascu ističe 31. 12. 2016. godine, građani će i nakon tog datuma moći u policijskim stanicama da podnesu zahtev za zamenu lične karte. Te nove biometrijske isprave će im se izdavati po hitnom postupku. Ova informacija je juče "Novostima" potvrđena u MUP-u. Ipak, produženja roka važenja ličnih karata zasad neće biti. Zbog toga su već dva meseca širom Srbije u policijskim stanicama neverovatne gužve za vađenje nove lične karte. U redovima su listom penzioneri, koji osam godina nisu imali vremena da zamene svoje isprave. Mnogi su sačekali zadnji momenat i "zatrpali" šaltere i službenike zahtevima za izdavanje. Penzionerima koji nisu uzeli novu ličnu kartu veliki će problem biti kako od Nove godine u bankama i u pošti da podignu penzije, jer im stara više neće važiti.
     - Na koji način će se banke odnositi prema činjenici da je lična karta istekla, pri čemu nije sporan identitet građanina, kao i osnov isplate penzija, nije u nadležnosti MUP-a - kažu u policiji. U bankama još ne znaju kako će tretirati penzionere kod kojih identitet nije sporan, već činjenica da im je istekla lična karta, ali postoji mogućnost da imaju problema prilikom podizanja penzije. U tom slučaju, jedina opcija je da elektronskom karticom podignu novac sa bankomata, dok ne izvade nova lična dokumenta. Ukoliko ne znaju da koriste bankomat, trebalo bi da potraže pomoć nekog mlađeg člana porodice.
     Navala s predajom zahteva za novu ličnu kartu je tolika da zaposleni na tim poslovima fizički ne mogu da stignu da obrade sve zahteve. Zbog toga je Ministarstvo u svim stanicama u decembru reorganizovalo radno vreme službenika u dve smene, a zahtevi se primaju i subotom i nedeljom. To je preduzeto da bi što veći broj građana mogao da preda zahtev za ličnu kartu pre isteka roka. Međutim, i pored toga mnogi penzioneri neće stići da izvade novu ličnu. Termini su prebukirani i uveliko se predaja zahteva zakazuje za januar i februar, a u Kruševcu su izvesnom gospodinu Vesku Miloviću zakazali čak za jun sledeće godine.
     U Loznici penzioneri rane i pre šest sati i po decembarskom minusu zauzimaju red kako bi uzeli rezervacione brojeve za taj dan. A i kad dođu da podignu biometrijski dokument, čekaju od tri do četiri sata u redu. Na pitanje zbog čega ranije nisu vadili lične karte, uglavnom odgovaraju da nisu znali za rok, da su mislili da važe i 2017, da su i ranije bile gužve. Ipak, sležu ramenima na pitanje zar im nije bilo lakše da čekaju u maju ili junu, nego u decembru.
     - Biometrijske lične karte u skladu sa Zakonom o ličnoj karti počele su da se izdaju u aprilu 2008. godine - podsećaju u MUP-u. - Izmenama i dopunama tog zakona 4. 6. 2011, produžen je rok za zamenu ličnih karata na još pet godina i propisano je da lične karte izdate na starom obrascu važe najduže do 31. 12. 2016. Ministarstvo unutrašnjih poslova u više navrata apelovalo je i obaveštavalo građane da je potrebno da zamene lične karte na starom obrascu, uključujući i lične karte na starom obrascu sa trajnim važenjem

Novosti / 29.12.2016.

________________________________________

Ova vest vam se dopada? Podelite je sa prijateljima

Ukoliko želite da postanete GSS MEDIA korisnik?

Pogledajte našu ponudu: http://www.gss-media.com/portal/cenovnik

Najbolja IPTV / ExYu televizije / GSS Media app

GSS MEDIA

Back to top

Nakon izvršene uplate potrebno je da nam na e-mail [email protected], [email protected] ili [email protected] pošaljete Vaše podatke:

  1. Ime i prezime uplatioca / korisnika
  2. Adresu stanovanja (ulica, broj, grad, država)
  3. Kontakt telefon
  4. Online banking izveštaj, skeniranu uplatnicu ili fotografiju uplatnice sa obaveznom naznakom za.