VESTI IZ HRVATSKE

IMA LI HRVATSKA PREVISOKE POREZE?

Ima li Hrvatska visoke poreze? Odgovor na ovo pitanje ovisit će o tome koga pitate. 

IMA LI HRVATSKA PREVISOKE POREZE?

     Ima li Hrvatska visoke poreze? Odgovor na ovo pitanje ovisit će o tome koga pitate.Ako pitate one koji poreze moraju plaćati, reći će da su oni previsoki. Ako pitate one koji od poreza žive, reći će da slobodno mogu biti i veći.
Iako Hrvatska po većini pokazatelja kao što su zaposlenost, nezaposlenost, rast ekonomije, kvaliteta obrazovanja itd., spada među najgore zemlje Europske unije, po visini poreza podsjećamo na najrazvijenije članice.
     Tako smo po visini opće stope poreza na dodanu vrijednost, od 25 posto, u društvu s Danskom i Švedskom a iznad nas je jedino Mađarska gdje PDV iznosi 27 posto.
     Porezni prihodi prikazani kao postotak BDP-a u Hrvatskoj iznose 35,7 posto. Iako je to niže od mnogih razvijenih zemalja EU - što je često argument onih koji smatraju da porezi nisu previsoki - zabrinjava da imamo veće porezno opterećenje od konkurentskih zemalja. Sjever Europe ima visoko porezno opterećenje pa tako porezni prihodi prikazani kao postotak BDP-a u Švedskoj i Finskoj iznose 44 posto. U Danskoj je ta stopa još i veća te iznosi 48,1 posto. Velika Britanija je na sličnoj razini kao i Hrvatska te tamo porezni iznose 35,4 posto BDP-a.
Hrvatska ima veće porezno opterećenje od Irske
     No, zanimljivo je vidjeti podatak za Irsku, koja ima vrlo dinamičnu ekonomiju i u koju odlaze tisuće mladih iz Hrvatske - tamo porez iznosi tek 28,7 posto BDP-a te su porezno "najjeftinija" zemlja zapadne Europe.
     Slično porezno opterećenje imaju i Rumunjska i Bugarska, donedavno najsiromašnije članice EU, koje se ubrzano razvijaju. Obje zemlje su posljednjih godina snažno razvile IT industriju te privlače kompanije i radnike iz ostalih zemalja EU. Porezi kao postotak BDP-a u Rumunjskoj iznose 28,3 posto, a u Bugarskoj 27,9 posto.
Njemačka, najsnažnija ekonomija EU ima porezno opterećenje samo 3 postotna boda veće od Hrvatske, i iznosi 39,1 posto.
     Povoljnije porezno opterećenje imaju i dinamične ekonomije srednje i istočne Europe pa tako u Poljskoj iznosi 32,5 posto BDP-a, Slovačkoj 28,3 posto, Češkoj 35 posto itd.


Index / 29.12.2016.

________________________________________

Ova vest vam se dopada? Podelite je sa prijateljima

Ukoliko želite da postanete GSS MEDIA korisnik?

Pogledajte našu ponudu: http://www.gss-media.com/portal/cenovnik

Najbolja IPTV / ExYu televizije / GSS Media app

GSS MEDIA

Back to top

Nakon izvršene uplate potrebno je da nam na e-mail [email protected], [email protected] ili [email protected] pošaljete Vaše podatke:

  1. Ime i prezime uplatioca / korisnika
  2. Adresu stanovanja (ulica, broj, grad, država)
  3. Kontakt telefon
  4. Online banking izveštaj, skeniranu uplatnicu ili fotografiju uplatnice sa obaveznom naznakom za.