Loading
GSS Media

Vesti

Podgorica poziva Moskvu na uzdržanost

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se Moskva neprekidno meša u unutrašnje stvari Crne Gore i pozvalo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije na strpljenje i uzdržanost od “neutemeljenih” izjava.

 

Ministarstvo spoljnih poslova crne gore

 

Ministarstvo je reagovalo na današnji istup portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, koja je na konferenciji za medije optužila “vlasti u Podgorici da stoje iza antiruske informativne kampanje”.

Ona je kao neosnovane odbacila tvrdnje vlasti u Podgorici o mešanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore.

Prethodno je specijalni tužilac za organizovani kriminal Milivoje Katnić saopštio da su “ruski državni organi na određenim nivoima” umešani u pokušaj terorizma na izborni dan u Crnoj Gori.

U tom smislu, pomenuo je pripadnike ruske vojne obaveštajne službe.

“Izjava portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova jedan je u nizu pokušaja sa zvaničnih ruskih adresa da se bez argumenata odgovori na naša saznanja da se Moskva kontinuirano meša u unutrašnja pitanja Crne Gore”, navodi se u reagovanju crnogorskog MIP-a.

Dodaje se da je to “posebno bilo izraženo u susret parlamentarnim izborima 16. oktobra”.

“Kada opsežna tužilačka istraga povodom organizovanja terorističkog akta dovede do imena dvojice ruskih državljana – da li je za Moskvu jedino prihvatljivo da Crna Gora ćuti o tome, ili bi bilo logično da zvanični ruski organi sarađuju u istrazi kako bi se otkrila puna istina o tom događaju?”, piše u reagovanju zvanične Podgorice.

Konstatujući da su odnosi s Rusijom pogoršani, Podgorica poručuje da je otvorena za razgovor o svim pitanjima koja opterećuju odnose dve zemlje.

“Umesto dijaloga na koji pozivamo, u kontinuitetu iz Moskve stižu saveti i instrukcije šta je u interesu Crne Gore i njenih građana. Na taj način se nanosi ozbiljna šteta rusko-crnogorskim odnosima. Stoga pozivamo Ministarstvo spoljnjih poslova Rusije na strpljenje i uzdržanost od neutemeljenih izjava”, zaključuje se u reagovanju.

Odnosi dve države posebno su pogoršani poslednjih nekoliko godina otkako se Crna Gora bliži ulasku u NATO.

Dodatno su pogoršani od navodnog pokušaja terorizma na izborni dan u Crnoj Gori, čiji su ključni organizatori, kako Tužilaštvo sumnja, ruski obavještajci.

 

Izvor: RTS.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: