Loading
GSS Media

Vesti

Nijedan građanin Srbije ne može dobiti azil u Nemačkoj

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je da je “Srbija je zemlja bezbednog porekla i nijedan srpski građanin ne može dobiti azil, 99 odsto prijava i tražilaca azila nije uspešno” u tome.

 

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman

 

Ditman je to rekao na konferenciji na kojoj je predstavljen program “Osnaživanje mladih romskih prodica”, koji se kroz učenje radnih veština i integraciju Roma sprovodi u Srbiji, između ostalog da bi se smanjio broj tražilaca azila u zemljama Zapadne Evrope.

Od septembra 2016. do avgusta 2017. godine taj projekat koji podržava Vlada Nemačke, osposobiće 100 Roma za zanimanja kuvara, pekara, kozmetičara, manikira, pedikira, automehaničara, vulkanizera. Očekuje se da će 25 odsto učesnika programa odmah biti zaposleno.

“Naš cilj je da se smanji broj tražilaca azila i zato je veoma važno da se radi na obrazovanju i ekonomskom osnaživanju mladih romskih prodica, čime im pomažemo da imaju bolje uslove za život, da dobiju priliku da se integrišu u društvo, da im bude prijatniji život, da ih osnažimo kako se ne bi odlučivali da napuštaju zemlju i traže azil”, rekao je Ditman.

Izvršni direktor nemačke humanitarne organizacije ADRA Igor Mitrović izjavio je da program ima za cilj da mlade romske porodice učini ekonomski jakim i samostalnim, a posebno mladi, od 16 do 20 godina.

Program će obuhvatiti 100 Roma iz Zemun Polja, naselja Marija Bursać, Doktor Ivan Ribar i Kamendin, a nastoji se da među njima 50 odsto budu žene.

Predstavnik organizacije ADRA Tomas Petraček je izjavio da Vlada Nemačke razume potrebe Srbije i pomaže projekte koji napreduju.

“Cilj nam je da motivišemo te ljude, da postižu rezultate da se zapošljavaju, da osnivaju svoje firme i u njihov rad uključuju članove svojih porodica”, rekao je Petraček.

Direktorka Dečijih sela Srbija, Vesna Mraković-Jokanović navela je da je cilj projekta da se mladim romskim roditeljima omogući da preuzmu brigu o svojoj deci, kroz stučno osposobljavanje i poboljšanje kvaliteta života, kako bi se prekinuo začaran krug koji se prenosi s generacije na generaciju Roma.

“Romima je teško da zadrže posao kada su stigmatizovani, a kada su mladi, to je još teže”, navela je ona.

Po rečima Nenada Ćirića, direktora Škole za obrazovanje odraslih “Branko Pešić”, učesnici programa tokom tri meseca između ostalog uče i kako da napišu biografiju i biznis plan.

 

Izvor: Beta

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: