Loading
GSS Media

Vesti

Nemačka i Francuska: Svi putnici pod lupu “Šengena”!

Berlin i Pariz traže reviziju sporazuma o slobodnim granicama. Svoj zahtev obrazlažu potrebom da se pojača kontrola priliva migranata i terorista u zemlje EU

 

sengen granica pasoska kontrola

 

FRANCUSKA i Nemačka traže od EU da izvrši reviziju Šengenskog sporazuma!

Na granicama “Šengena”, ubuduće će se dodatno kontrolisati priliv imigranata, ali i državljana trećih zemalja kojima nisu potrebne vize za ulaz u EU.

Svi putnici koji avionom pristignu u zemlje Unije, biće upisani u poseban spisak.

Prisnuti sve većim terorističkim i migrantskim brigama, šefovi diplomatija dveju zemalja, Brino le Ru i Tomas de Mezijer uputili s zajedničko pismo Evropskoj komisiji naglasivši da se “do maja moraju dopuniti propisi o znatno snažnijem delovanju agencije Fronteks za zaštitu spoljnih granica EU”.

– Neophodno je da se pristupi izmeni pravila “Šengena” – napisala su dvojica ministara nadležnim komesarima u Evropskoj komisiji. Trenutni propisi dozvoljavaju da se, u slučaju terorističke opasnosti, kontrola na unutrašnjim granicama zemalja članica EU uspostavi u periodu do najviše dve godine. Francuska je, zbog serije terorističkih napada na svojoj teritoriji, dobila odobrenje od evropske administracije da svoje granice kontroliše do sredine jula. Nemačka je privremenu kontrolu uspostavila zbog priliva migranata.

Zapadni mediji ističu da se novim merama ne traži uvođenje viza za građane zemalja kojima je EU odobrila režim bez viza za ulazak u šengenski prostor Unije (takozvani beli “Šengen”).

Dvojica ministara takođe traže da se dopuni novi sistem registracije svih putnika koji ulaze na spoljnim granicama EU, tako što bi se upisivali i državljani EU, kao i žitelji drugih zemalja sa dugim boravkom.

Sistem beleženja ulaska i izlaska iz EU (SES) građana trećih zemalja biće baza podataka u kojoj će se znati koja su sve lica prelazila granice Unije, navodi se u predlogu vlada u Berlinu i Parizu partnerima u EU. Tako će se lakše utvrditi kretanje terorista, smatraju oni.

– Umesto populističkih fraza, valja delovati konkretno – ističu De Mezijer i Le Ru.

DEPORTACIJA

Vlada Nemačke odobrila je juče plan koji treba da olakša deportaciju migranata kojima je odbijen zahtev za azil. Kancelarka Angela Merkel, u više navrata je pozvala na “nacionalni napor” da zemlju napuste svi oni koji nemaju pravo da u njoj ostanu. Nemačka je nedavno počela da deportuje više Avganistanaca, što je naišlo na kritike onih koji smatraju da Avganistan nije bezbedna zemlja.

 

Izvor: Novosti.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: