Loading
GSS Media

Vesti

“Zeleno svetlo” Vučiću dato tokom posete Palmera

U kom trenutku je došlo do političkog obrta u odnosima premijera Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića i koliko je taj obrt u vezi sa spoljnim faktorom, postoje različite procene na političkoj sceni.

 

Matthew Palmer

 

Pojedini izvori tvrde da je ključni događaj poseta direktor kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu Metju Palmera, nedelju dana pred Sretenje kada je pukao dotadašnji makar i prividni savez Nikolića i Vučića. Prema tim sagovornicima, Vučić je i dalje bio u dilemi da li da nađe neki prihvatljiv politički aranžman za Nikolićev opstanak u vrhu vlasti, međutim dobio je poruku po kojoj ima odrešene ruke za predstojeće predsedničke izbore u Srbiji. Podsetimo, Palmer je dao intervju za Politiku u kome je poručio da će politika SAD prema Balkanu neće biti drugačija od dosadašnje koja je podrazumevala posvećenost Amerike ovom regionu i pomoć Balkanu na putu evropskih integracija. Na pitanje, čija je suština, da li bi dolazak novog predsednika SAD Donalda Trampa može da otvori mogućnost dogovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom po kome bi Amerika povukla sa Balkana, Palmer je odgovorio izričito negativno. “Sve u vezi s takvim idejama mi zvuči kao spekulativna fikcija”, rekao je on .

“Naš cilj u Evropi su sloboda i mir i to podrazumeva integraciju zemalja Zapadnog Balkana u evropske institucije. Cilj Srbije je da postane punopravna članica EU, a taj cilj podržavaju SAD. Normalizacija odnosa sa Kosovom je deo tog cilja. Potrebno je da dođe do napretka u Briselskom dijalogu kako bi došlo do napretka na putu evrointegracija”, istakao je Palmer dodajući da nema nijedan razlog da veruje da će doći do promene američkog pristupa po tom pitanju. Izvori Danasa ocenjuju da je Vučić dugo planirao svoju predsedničku kandidaturu i da je pažljivo razradio taj svoj politički put i opovrgavaju navode da je aktuelni premijer ovaj potez povukao ishitreno pod pritiskom dve jake afere protiv njegovih saradnika u poslednjih mesec dana – Zlatibora Lončara i Siniše Malog. To se, prema njima, očituje i u tome što je objavljujući nameru da se kandiduje dan uoči Sretenja na RTS, Vučić imao spreman odgovor i na pitanje da li će se fizički preseliti na Andrićev venac u zgradu u kojoj je sada sedište predsednika.

On je rekao da to neće učiniti, već da će mu kancelarija biti u Palati Srbije u Novom Beogradu, gde se uglavnom odigravaju svi protokolarni događaji sa stranim državnicima. Takođe, brzopotezno održana sednica Glavnog odbora SNS ovog petka uveče, koja je ustvari prvi motivacioni skup u kampanji, zajedno sa odmah lansiranim spotom, svedoče o unapred pripremljenom redosledu poteza. Prema izvorima Danasa, ovde nije reč ni o kakvim pregovorima o Nikolićevom budućem političkom aranžmanu, već o nastojanju da se on definitivno pošalje u političku penziju. Da li će taj pokušaj uspeti, zavisi od toga koliko uspešno će Nikolić preći na stranu opozicije, kandidujući se sam ili podržavajući kandidaturu Vuka Jeremića.

Prema izvorima Danasa, da li Vučić ima podršku Moskve, znaće se po roku za isporuku ruskih vojnih aviona MIG-29 koje je dogovorio u decembru sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom. Ukoliko isporuka tih aviona bude u martu kao što je najavljeno, to bi moglo da predstavlja najjači spoljnopolitički događaj u Vučićevoj kampanji. Sa druge strane, Moskva očekuje potpisivanje Memoranduma o saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Rusije, koji je u oktobru u Beograd doneo Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta za bezbednost Ruske federacije. Ovo potpisivanje se očekuje na marginama međunarodne konferencije o bezbednosti u aprilu u Moskvi.

 

Izvor: Danas.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: